2024. április 27., szombat

Jól haladnak a munkálatok

Várhatóan novemberben ér véget a Zentai Gimnázium felújítása

A végéhez közelednek a felújítási munkálatok a Zentai Gimnázium épületében. A hozzáépítés, amelyet a magyar kormány segítségével valósított meg a zentai önkormányzat, már teljes mértékben befejeződött.

Czegledi Rudolf, Zenta közég polgármestere napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az építkezés mintegy 40 millió dinárba került, az épület teljes felújításának a költségei pedig a szükséges bővítésekkel együtt jelen pillanatban 180 millió dinárt tesznek ki, és várhatóan november közepén készülnek el a felújítási munkálatokkal.

Mindez azt jelenti, hogy az épületben működő három középiskola diákjai az új tanévet még azokban az iskolaépületekben kezdik meg, amelyekben az előzőt abbahagyták, a visszaköltözés időpontjáról pedig a középiskolák vezetői a későbbiekben egyeztetnek majd.

A Zentai Gimnáziumban sikerült az összes általuk kért szakot megnyitni, így szeptember harmadikától összesen négy (egy szerb és három magyar nyelvű) tagozatot indítanak – nyilatkozta Ujházi Éva, a gimnázium igazgatónője. Így magyar nyelven egy természettudományi, egy társadalomtudományi és egy általános szakot indítanak. A gimnáziumban az idén az első osztályok teljesen új tanmenet szerint kezdik meg a munkát, a diákoknak hat új tantárgyuk lesz, amiből az iskola négyet köteles felkínálni, kettőt pedig a szülők választanak – ecsetelte az igazgatónő, aki hozzátette, hogy ezek kötelezően választható tantárgyak lesznek, így a belőlük szerzett osztályzatokat a tanulók átlageredményébe is beleszámolják. Az iskola olyan tantárgyakat kínált fel a szülőknek, mint a fenntartható fejlődés, az egyén – csoport – társadalom, az egészség és a sport. A gimnázium igazgatónőjének reményei szerint november 15-ére visszaköltöznek a felújított épületbe, de – mint mondta – ez elsősorban a munkálatok menetétől függ. A Zentai Gimnáziumban több mint nyolcvan diák kezdi el az új tanévet.

A felújítási munkálatokkal várhatóan november folyamán készülnek el (Horváth Zsolt felvétele)

A felújítási munkálatokkal várhatóan november folyamán készülnek el (Horváth Zsolt felvétele)

Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója szerint az ő iskolájukban is minden osztályban megfelelő számú diák kezd el tanulni a 2018/2019-es tanévben. Kifejtette, a közgazdasági szakosok számára az elméleti órákat továbbra is a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola kihelyezett tagozatán tartják meg, a tanirodák pedig ugyanúgy az egykori internátus épületében lesznek berendezve, majd hozzátette, már alig várják, hogy visszaköltözzenek a gimnázium épületébe.

– Egy ilyen iskolaépület nemcsak Vajdaság területén, hanem szélesebb körben is ritkaság lesz, hiszen azonkívül, hogy megőrzi a régi patináját, egy nagyon korszerű, 21. századi szintű informatikai berendezéssel is fel lesz szerelve, aminek segítésével akármilyen modern tanítási tartalmat, e-learning módszert is be lehet iktatni, és ez remélhetőleg a visszaköltözés után, a rá következő tanévben el is indul – ecsetelte az iskolaigazgató.

Szeptember 3-ától az Egészségügyi Középiskola diákjai számára is a Thurzó Lajos iskola épületében szervezik meg az oktatás java részét, de a kórháztól is kaptak egy tantermet – nyilatkozta Nagy Abonyi Zoltán iskolaigazgató, aki elmondta azt is, hogy a gyógyszerészek számára a gyakorlati oktatást ezentúl nem a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában szervezik majd meg. Hozzátette, azt remélik, hogy a visszaköltözést követően az egyik tantermet a Magyar Nemzeti Tanács segítségével laboratóriumnak szerelhetik fel, ezenkívül az egészségügyi iskola még egy új tantermet kap, amelyet az orvosoknak szánnak, hiszen annyi orvosi tantárgy van már, amelyekhez nem elég egy helyiség. Az iskolában a soron következő tanévben is három négyéves szakot indítanak: szerb és magyar nyelven is indul egy egészségügyi nővér-technikusi szak, a gyógyszerésztechnikusi szakot pedig magyar nyelven nyitják meg. Erre 24-en iratkoztak be, a másik két szak viszont betelt, sőt ezeken túljelentkezés is volt – ecsetelte beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, hogy továbbra is az egészségügyi nővér-technikusi szak a legnépszerűbb, mivel ennek elvégzésével egyrészt könnyen lehet munkát találni, másrészt ezzel a szakkal a következő években átjárhatóság lesz az egészségügyi típusú egyetemek felé, vagyis a végzősöknek, amennyiben egészségügyi típusú felsőoktatási oktatási intézményekben szeretnének továbbtanulni, nem kell majd másfajta érettségit letenniük, elegendő lesz a zentai középiskolában letett szakérettségi.