2024. április 26., péntek

Dačić: történelmi sikert értünk el

Sikerült elérni egyes Nyugat-európai országok Koszovóval kapcsolatos álláspontjának megváltozását - jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter az RTS-nek, kiemelve, ez történelmi sikerként könyvelhető el, hiszen Koszovó kérdése újra napirendre került a nagypolitika színterén. A történelmi helyzetben lehetőség kínálkozik rá, hogy a nép kapjon valamit.

"Önmagában a tény, hogy újra beszélnek Koszovó függetlenségéről, megmutatja, hogy mennyit sikerült változtatnunk egyes nyugati országok álláspontján, hiszen az elmúlt időszakban nem is került szóba a kérdés, Koszovó ügyét lezártnak tekintették, elismerték önálló országnak" - jelentette ki a szerb diplomácia vezetője.

Dačić hangsúlyozta, tíz évvel Koszovó egyoldalúan elhatározott függetlenedése után sincs egyetértés a világon az országrész helyzetéről, és sok ország ma sem kívánja elismerni önálló államként Koszovót.

"Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag még mindig a kezdeteknél tartanak. Az önállóságot el nem fogadók között öt EU-tagállam is van, ami azt is jelenti, hogy Pristina európai integrációja is akadályokba ütközik" - folytatta a külügyminiszter, történelmi fordulatnak nevezve a kialakult helyzetet.

"Most vagyunk a kezdeti fázis végén, mostanra határoztuk meg a pozícióinkat, és csak ezután következik a valódi párbeszéd a megoldás érdekében" - szögezte le Dačić, hozzátéve ugyanakkor, hogy nem minden európai ország áll az egységes Szerbia mellett, és nagy küzdelemre van kilátás.