2024. április 26., péntek

Iskolakezdés, a családi kassza réme

Egy hét múlva itt a suli. A gyerekek természetesen nem igazán örülnek a vakáció végének, de a szüleik sem feltétlenül, hiszen az iskolakezdéshez újra mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, feltéve, ha van miért.

Az iskolai felszerelésre évente rengeteg pénzt kell költeni, a legdrágább ezek közül a könyvek beszerzése, ami például egy hatodikos számára nagyjából 16 000–18 000 dinár. Nem kötelező újakat vásárolni, használtak vásárlása esetén az összeg 3000–4000 dinárt tesz ki, kicsit gyűröttebbek, ki kell radírozni őket, de jelentősen olcsóbbak. Ha idejében keresgélünk az interneten, akkor gond nélkül beszerezhetőek, hiszen a közösségi oldalakon többen is foglalkoznak a tankönyvek csereberéjével. A könyvesboltokban és a nagyobb üzletekben már mindenhol „frissítették” az iskolai felszerelés-kínálatukat, rengeteg fajta füzet, tolltartó, iskolatáska közül lehet válogatni.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

Ami az árrakat illeti, nagyon nagy a különbség egyes termékek között, iskolatáskát például lehet 1500 dinárért is venni, de láttam egy olyat is, amelyről Darth Vader néz le szigorúan 23 000 dinárért. A különbségek a részletekben rejlenek, kérdés hány zsebet varrtak a táskára, keményített-e a könyveket, füzeteket tartó rész vagy nem, anatómiai kialakítása van-e a hátra illeszkedő résznek, vagy sem, és természetesen az sem mindegy, hogy autók, lepkék, vagy szuperhősök és rajzfilmhősök kerülnek rá díszítésként. A tolltartók kínálatára sem lehet panaszkodni, lehet venni pár száz dinárért is, de akár 2000–3000 dinárt is rászánhatunk egyes gyártók „speciális terméksorozataira”.

A füzetek fogynak rendesen az év során, ezért nem árt többet vásárolni belőlük, feltéve, ha tudjuk, melyik tantárgyból mi a tanító(nő) vagy tanár(nő) óhaja. Ha ebben nem vagyunk biztosak, okosabb megvárni az első hetet, mert meglehetősen különbözőek a pedagógusok „kívánságai”. Abban az esetben viszont, ha tudjuk mi kell, érdemes több füzetet venni, mert a gyereknek is jobb, ha egész évben bizonyos tantárgyból ugyanolyan füzetbe ír. A legolcsóbb, kis formátumú füzeteket már 9 dinárért is beszerezhetjük, a kemény fedelű, vagy spirálkötésűekért pedig néhol több mint 250 dinárt kell kiadni.

Miből fedezi a tanévkezdés költségeit?

A család havi bevételéből: 42,25%

Több hónapos megtakarításból: 39,45%

Bankkölcsönből: 18,3%

Az sem mindegy, hol vásárolunk, akinek van ideje körbenézni, az sokkal jobban járhat, mint aki csak fogja magát, és egy helyen megvásárol mindent. Természetesen, nincs mindenkinek ideje bejárni az egész várost, de mindenesetre kifizetődőbb, ha körbejárunk pár boltot. A legnagyobb választék a bevásárlóközpontokban van, vagy a hipermarketekben, az irodaszerboltokban viszont állítólag jobb minőségű az áru, habár nekem más tapasztalatom van ezzel kapcsolatban. Valóban tüzetesen átvizsgáltam a boltokat, és az ár/minőség kínálatot illetőleg a nagy bevásárlóközpontok járnak az élen. Ott ugyanis több boltban is válogathat az ember, nagy a választék, az olcsótól kezdve a legdrágábbig itt mindent meg lehet találni, nem utolsósorban gyorsabban el lehet intézni mindent.

A tanév kezdéséhez azonban nem csak a sulis dolgokra kell gondolni, mert a nyár folyamán a gyerekeknek az a szokása, hogy megnőnek, kinőnek minden ruhát, lábbelit, amiben jártak. Úgyhogy mire az apuka, anyuka azt mondja, végre megvan minden, kezdődhet az újabb bevásárlási kör, ezúttal keresgélheti a megfelelő sportcipőt, nadrágot, pólót, cipőt, hogy csak párat említsek. A gyerekek számára a sportcipők 2000 dinárnál kezdődnek, persze lehet 8000-ért is vásárolni. Komplett melegítőt vehetünk 2000 dinárért, pólókat pedig 300 dinártól, nadrágokat 900 dinártól, szoknyákat 700 dinártól, ingeket pedig 1000 dinártól.

A felsoroltak mellett az iskolakezdéskor jönnek még azok az „apróságok”, amelyek, mint később kiderül, nem is olyan jelentéktelenek a házi büdzsé szempontjából, gyakran több ezer dináros tételek. Könnyen kiszámolható, hogy egy átlagfizetésből nem sok marad, miután mindent megvásárolunk, mondjuk két gyermek számára. Azt is hozzáteszem, hogy Vajdaságban kevesen keresik meg a köztársasági átlagfizetést, tehát esetünkben még rosszabb a helyzet.

Az, akinek sikerült összespórolni egy kis pénzt az utóbbi hónapokban, biztos hogy jobban jár, mint aki hitelt vesz fel a bankokban erre a célra, hiszen kamatostul kell visszafizetnie. Tapasztalatom szerint viszont sokan az utóbbit választják, gyakran a „legminőségesebb” felszerelést biztosítják csemetéiknek, aztán gürcölnek egész évben, míg törlesztik a részleteket, és az óriási kamatokat. Természetesen, a gyermekek képzésébe érdemes „befektetni”, de nem mindig a legdrágább cucc a legjobb választás…