2024. április 26., péntek
US OPEN

Đoković a tizennegyedikért indul

Ma Lajović játszik, holnap a többiek – Tizennégy bajnok szerepel Flushing Meadowsban

A J. F. Kennedy nemzetközi repülőtér közvetlen közelében, New York Queens városnegyede Flushing Meadows nevű részében ma kezdődik meg az idény utolsó Grand Slam-tornája, a US Open. Férfi egyesben 2004 óta, amikor Roger Federer először nyert, a tornának csak hét bajnoka volt. A svájci 2008-ig zsinórban ötször volt legyőzhetetlen, azóta Rafael Nadal három, Novak Đoković két, Juan Martín del Potro,Andy Murray, Marin Čilić és Stan Wawrinka egy-egy ízben szerzett címet. Ebben az időszakban Federer még két, Đoković öt, Nadal és Murray pedig egy-egy döntőt veszített.

A mindössze hét bajnokkal mégis New York a listavezető, hisz a csaknem másfél évtized alatt az Australian Opennek csak öt, a Roland Garrosnak és a Wimbledonnak pedig négy-négy győztese volt.

Az idén három erős bajnokjelölt van, Nadal, Đoković és Federer. Az utóbbi annak ellenére, hogy hihetetlenül hangzó módon már tíz éve nem győzedelmeskedett ott, a spanyol a címvédő, Novak pedig wimbledoni sikere révén került fel a listára, és 14. nagy serlegét célozza meg. A szakértők szerint még két nevet illik megemlíteni. Az egyik Del Potro, a másik pedig a fiatal Alexander Zverev, még akkor is, ha nehezen elképzelhető, hogy egyikük is képes lenne zsinórban hét meccset nyerni három vagy több játszmában.

Ami a többi szerbiait illeti, csak egy-egy győzelem sem lenne lebecsülendő teljesítmény. Ehhez talán Filip Krajinović áll a legközelebb, szurkolóként pedig nagyon szeretnénk, ha ezt Györe László is megtenné. Elvben Fucsovics Márton is érdemes lenne a második fordulóra, de balszerencsével a rajtra Đokovićot kapta a sorsoláson.

Ha az első 16 kiemelt megnyerné első 3-3 meccsét, a férfi egyes nyolcaddöntőjének párosítása így festene: Nadal (1)–Edmund (16), Anderson (5)–Thiem (9), Del Potro (3)–Cicipasz (15), Dimitrov (8)–Isner (11), Čilić (7)–Goffin (10), A. Zverev (4)– Schwartzman (13), Doković (6)–Carreno (12), Federer (2)–Fognini (14).

A nőknél 1999 óta, amikor Serena Williams nyert először, tíz bajnokot avattak, s heten (még Venus Williams, Szvetlana Kuznyecova, Marija Sarapova, SamanthaStosur, Angelique Kerber és Sloane Stephens) az idén is játszanak, hisz időközben Justine Henin, Kim Clijsters és Flavia Pennetta felhagytak a játékkal.

A nőknél az esélyesek száma sokkal nagyobb, bár esetükben is hármuk, az idei GS-bajnok trió, Simona Halep, Angelique Kerber és Caroline Wozniacki neve emelkedik ki, míg a hatszoros bajnok Serena Williams a torna nagy talánya. Végső soron a nőknél nem kizárt, hogy olyasvalaki nyer, akire senki sem számított, mint ahogyan az utóbbi években New Yorkban Pennetta, Londonban Marion Bartoli vagy Párizsban Jelena Osztapenko diadalmaskodott.

Közép-európai idő szerint ma 17 órától mindkét mezőnyben a tábla felső fele rajtol, az egyetlen pályára lépő szerbiai pedig Dušan Lajović lesz, aki 21 óra tájban a bosnyák Damir Džumhurral találkozik.

Két szerbiai győzelem született a kis tornákon. A 17 éves Marko Miladinović Újvidéken első serlegét nyerte a futures tornákon, a 18 éves Draginja Vuković pedig Vrnjačka Banján második ITF-serlegét vehette át. Mindkettőjükre jelentős haladás vár a ranglistán.

NEW YORK. – A US Open selejtezőjének döntőjében: Granollers–Milojević 6:0, 7:5.

WINSTON SALEM. – A férfitorna elődöntőjében: Johnson–Carreno 6:3, 6:4, Medvegyev–Daniel 6:1, 6:1, döntő: Medvegyev–Johnson 6:4, 6:4.

NEW HAVEN. – A női torna elődöntőjében: Szabalenka–Görges 6:4, 7:6, Suárez–Puig 4:4 – feladás, döntő: Szabalenka–Suárez 6:1, 6:4.

COMO. – A challenger selejtezőjének 1. fordulójában: Zekić–Viola 6:2, 6:4, Eriksson–Piros 7:5, 6:1, 2. forduló: Zekić–Dutra 7:6, 6:4.

ÚJVIDÉK. – A futures negyeddöntőjében: Miladinović–Drinić 6:2, 6:0, elődöntő: Miladinović–Podzus 6:0, 6:2, döntő: Miladinović–Echargui 6:3, 6:4.

BRAUNSCHWEIG. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Arn–Saez 6:3, 6:4, elődöntő: Niemeier–Arn 0:6, 6:0, 7:6.

VRNJAČKA BANJA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Vuković–Čurović 5:7, 6:2, 6:3, elődöntő: Vuković–Malešević 7:6, 0:6, 6:4, döntő: Vuković–Ansba 6:2, 6:4.