2024. április 27., szombat

A diákoknak és a szülőknek is tisztában kell lenniük a kábítószer káros hatásaival

A gyerekeknél olyan ítélőképességet kell kialakítani, hogy tudatosan utasítsák vissza azokat, akik kábítószert kínálnak fel neki – emelte ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma, majd bejelentette, hogy a kábítószer-ellenes kormánybizottság 48 munkacsoportot alakít, akik Szerbia 1700 általános és középiskolájába látogatnak el az új tanévben, hogy felhívják a diákok figyelmét a droghasználat ártalmaira.

Lončar kiemelte, a munkacsoport tagjainak felkészítését a közegészségügyi intézetek végzik majd, mindenekelőtt Belgrádban, Kragujevácon, Újvidéken és Nišben. Ám a közegészségügyben dolgozók mellett a kiképzésben több mint 300 pszichológus, pszichiáter, ügyész, bíró, rendőr és pedagógus vesz majd részt.

Az első szemináriumra ma került sor Belgrádban, ahol az egészségügyi miniszter rámutatott, ennek az akciónak az eredményességét majd csak az után lehet lemérni, ha már egy generáció elhagyta az iskolát.

– Ez az akció mindannyiunk, a jövő generáció érdeke. Az önök munkájától és az állam támogatásától függ majd nagy mértékben a jövőnk – fordult az indulók felé Lončar.

Gordana Kosanović, az oktatási miniszter tanácsadója rámutatott, nem elég egy szemináriumot megtartani ahhoz, hogy sikeres akció induljon el. Az iskoláknak éves tervre van szükségük ahhoz, hogy folyamatosan rámutassanak a kábítószer-megelőzés jelentőségére. Kiemelte, készül egy cselekvési protokoll arra az esetre is, ha az oktatási-nevelő intézményben felvetődik a kábítószer jelenléte.

Egy tavalyi felmérés szerint Szerbiában a tanulók mintegy 12,5 százaléka már „kóstolt” drogot. Legtöbbször szintetikus drogokhoz nyúlnak, hiszen az a leghozzáférhetőbb a számukra. Azok kipróbálására a kíváncsiság és a társaság vezeti őket rá. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a szintetikus drogok számos veszélyt rejtenek magukban, egyrészt mivel rögtönzött laboratóriumban készítik azokat, nem megfelelő körülmények között, a drog akár végzetes következménnyel is járhat.