2024. április 26., péntek

Jól termett a napraforgó

A termelők mégis elégedetlenek – A piaci monopólium leveri a termés árát

Már harmadik hete tart a Tisza-vidéken a napraforgó aratása és a termés felvásárlása. Ami azt jelenti, hogy soha ilyen korán még nem kezdődött meg ennek az olajnövénynek a betakarítása. A felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezetben a napraforgó áráról és a terméseredmények felől érdeklődtünk.

Javában tart a napraforgó betakarítása (Gergely József felvétele)

Javában tart a napraforgó betakarítása (Gergely József felvétele)

– Emberemlékezet óta nem volt olyan korai napraforgó-aratás, mint az idén. Közel három évtizede vezetem a Napredak szövetkezetet, de augusztus elején még sohasem kezdtük meg a napraforgó felvásárlását. A klímaváltozás következménye egyértelmű, hiszen a napraforgó mellett a kukorica betakarítása is elkezdődött, de ugyanez ez a helyzet a szabadföldi zöldségfélékkel, a fűszerpaprikával és az uborkával is – hangsúlyozta Sándor József, a szövetkezet vezetője, hozzátéve, ami a napraforgótermést illeti, a termés átlagos vagy átlagon felüli, hiszen a rekkenő nyári hőséget megelőzően a júniusi kiadós esők révén, a Medárd-féle csapadékos időszakban kiadós öntözést kaptunk az égiektől.

– A gyöngébb tápanyag-ellátású talajokon és a sütősebb parcellákon kevesebb termett. A holdankénti átlaghozam 18–22 mázsa között alakul, de kivételesen 23–24 mázsát is elértek egyes termelők. A hozamokkal nem is elégedetlenek a termelők, a felvásárlási árral azonban már annál inkább. A napraforgót felvásárló cégek egységesen 28 dináros árat fizetnek a napraforgó kilójáért, amivel az a gond, hogy a betakarítás kezdetén kialakulni látszott egy 32–33 dináros ár, ami elfogadható lett volna a földművesek számára. A terménytőzsdén is ezen az áron kezdték kötni a szerződéseket. Időközben azonban a „nagyok” beavatkoztak a napraforgóügyletbe. A napraforgópiac monopolizált helyzetben van Szerbiában. A zombori olajgyár évek óta nem dolgozik, a nagybecskereki étolajgyár csődeljárás alatt van. A csernyei gyár, illetve a Miodrag Kostić nagyvállalkozó érdekeltségi köréhez tartozó Viktoria cégcsoport dolgozza fel a hazai termés jelentős részét. Az említett üzletember cége 28,5 dinárban határozta meg a napraforgó felvásárlási árát, amihez gyorsan alkalmazkodott a piac, és lenyomták az árat. A terménytőzsdén is esett a napraforgó ára. A termelők joggal elégedetlenek, de tehetetlenek – magyarázta a szövetkezet vezetője, hozzáfűzve, összehasonlításul Magyarországon a pénteki napi ár 33 euró volt mázsánként, ha ezt átszámítjuk dinárba, akkor árfolyamtól függően 37–39 dinárral számolhatunk kilónként, tehát átlagosan tíz dinárral többet fizetnek a napraforgóért, mint Szerbiában.

– Felmerül a kérdés, hogy miért nem szállítunk mi, a Napredak vagy más cég napraforgót Magyarországra. A magyarországi felvásárlás feltételekhez kötött, a megtisztított, szennyezőanyagoktól, levéltől és egyéb növényi törmeléktől, portól mentes napraforgót veszik meg kizárólag. Nálunk ez még nincs megoldva, a mi szövetkezetünk és mások sem rendelkeznek megfelelő tisztítóberendezésekkel, de a jövőben lehetséges, hogy ebben az irányban kell fejlesztéseket végrehajtani – emelte ki a Napredak vezetője.