2024. április 26., péntek

Százan tanultak meg úszni

Az idén is népszerű volt a bácskossuthfalvi úszóiskola

Harmadik alkalommal szervezték meg a Rekreációs Központ medencéiben a községszerte népszerű úszóiskolát.

A tanfolyam egyik délelőtti csapatának résztvevői és úszásoktatójuk, Méhészkei Kiss Nimród (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tanfolyam egyik délelőtti csapatának résztvevői és úszásoktatójuk, Méhészkei Kiss Nimród (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezúttal is júliusban, illetve augusztusban zajlott a 10 órát magában foglaló tanfolyam, a reggeli-délelőtti és az esti időszakban. Az idén a gyerekek csapatonként, az edzési időszakuknak megfelelő időpontban bizonyíthatták a tudományukat. Méhészkei Kiss Nimród diplomás úszásoktatótól, vízi mentőtől és testneveléstanártól az iránt érdeklődtünk, hogy milyen koncepció alapján szervezi meg a foglakozásokat.

– A legkisebbeknél elsősorban a víznek a megszerettetése és a megszoktatása az elsődleges feladat, majd a mellúszás oktatásával kezdjük a foglalkozásokat. Az ovis korosztálynál nem feltétlenül az a szempont, hogy helyesen, a „nagykönyvben” megírt forma szerint tudjanak a vízen haladni, inkább a magabiztosság megszerzése fontos. Ebben a korosztályban a legkisebb egy 3 éves kislány volt, akivel foglalkoztam. Több haladó csoportom is volt, akadt olyan csapat, amellyel a mellúszás mellett a hátúszást is gyakoroltuk, illetve a gyorsúszást. Ők a 6-tól 10 éves korosztályhoz tartozó gyerekek. Olyan tanítványokkal is volt alkalmam foglalkozni, akik harmadik éve vesznek részt a tanfolyamon. Velük már a pillangóúszást is gyakorolhattuk. Ennek az úszásformának az az érdekessége, hogy a köznyelv szerint a legnehezebb, bizonyos mozgásformái bonyolultnak számítanak a gyerekeknél. Ugyanakkor ez egyfajta különlegessége és szépsége is, ami már a versenyúszás kategóriába sorolja. A legidősebbek „edzései” általában az esti órákban zajlottak, amikor a medence éjjeli színes kivilágításban pompázott – hallottuk az úszásoktatótól, aki elárulta azt is, hogy a tanfolyam egyre népszerűbb, és az idén a túljelentkezés miatt sajnos voltak olyanok, akiket vissza kellett utasítania. Ezért arra kéri a szülőket, hogy ha jövőre szeretnék gyermeküket az úszócsapatban tudni, akkor azt mihamarabb jelezzék felé a közösségi profilján.