2024. április 19., péntek

Határokon átívelő néphagyomány

Augusztus 30-án és 31-én magyar sokadalom Palicson

A deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület az egyik legrégebbi szerb művelődési intézmény a diaszpórában, csaknem hetvenéves múltra tekint vissza. Az egyesület korábban már több alkalommal sikeresen szerepelt az Interreg – IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatain, és ez a program legújabb fordulójában is igaz, a Bánát ezúttal a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesülettel közösen pályázott a FolkCoolTour elnevezésű projektummal. A projektum keretein belül megvalósuló programpontok egyik leglátványosabbja a Palicson augusztus 30-án és 31-én megrendezésre kerülő sokadalom. A rendezvénnyel kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretein belül a projektumban szereplő egyéb programokról, beruházásokról is hallhattunk. A sajtótájékoztatón jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Brcan Krisztifor, Deszk alpolgármestere és egyben a Bánát Egyesület elnöke, valamint Brezovszki Roland, a Talentum vezetője.

A projektum időtartama alatt, ez év január elsejétől december 31-éig tíz különböző esemény valósul meg, emellett egy programfüzet is készül, amely három nyelven nyújt segítséget a kulturális eseményekben való tájékozódásban. A FolkCoolTour részét képezi a deszki egyesület Szent Száva nevét viselő központja tetőterének felújítása, amivel egy új közösségi tér jön létre, amely most is és a jövőben is otthont ad a szerb–magyar közös programoknak.

Ami a művelődési rendezvényeket illeti, a felszólalók egyfelől kiemelték a Talentum gyermek és ifjúsági néptánctáborát, illetve a Koreográfia 0-24 nevet viselő koreográfusversenyt, míg a deszki események közül többek között szót ejtettek a nagy hagyományokkal bíró Ajvár Fesztiválról, ahol megközelítőleg egy tonna ajvár készül el, a Tojáskocogtató Európa-bajnokságról, valamint a Houses of Arts táborról.

Mint ahogy arra már utaltunk, Palicson augusztus 30-án és 31-én kerül sor a Palicsi Magyar Sokadalom elnevezésű rendezvényre, amelynek keretén belül a néptáncon és a népzenén kívül számos, gasztronómiai és kézműves különlegesség várja az érdeklődőket. A részletes programot Brezovszki Roland ismertette:

– Igyekszünk egy igazi sokadalmi hangulatot varázsolni a felújított palicsi Nyári Színpadra. A programok mindkét napon 18 órakor kezdődnek. Csütörtökön lehetőség nyílik megcsodálni a budapesti BaHorKa Társulat legújabb előadását, valamint fellépnek Szabadka Város testvértelepülései, a romániai Székelyudvarhely és a szlovákiai Dunaszerdahely képviselői, és természetesen a deszki Bánát Egyesület tagjai. Az estet a Juhász-zenekar lemezbemutató koncertje zárja. Pénteken közel hétszáz résztvevőre számítunk, hisz fellépnek a környező települések gyermek és ifjúsági táncegyüttesei is. A Juhász-zenekar zenei kísérete mellett egy fergeteges sokadalmi hangulatot teremtünk – fogalmazott Brezovszki, akitől azt is megtudtuk, hogy a Talentum tagjai jelen lesznek a Deszken szeptember 8-án megrendezésre kerülő Ajvár Fesztiválon.

A FolkCoolTour mindezek mellett lehetőséget nyújt Deszk történelmének minél alaposabb feltárására. A település temploma 1849-ben leégett, és ezzel együtt megsemmisült minden hivatalos dokumentum, feljegyzés, viszont a temesvári és a zombori levéltárban számos olyan dokumentumra bukkantak, ami értékes adatokat szolgálhat a falu múltjával kapcsolatban. A most zajló kutatások eredményeit az év végén mutatják be.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a projektum összértéke 228 725 euró, míg a Talentum projektum-költségvetése 77 626 euró, amelynek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja.