2024. április 26., péntek

Pollenveszély!

Szakértők szerint az elmúlt néhány évtizedben az allergiás nehézségekkel küzdők száma megnőtt, és ennek oka nem csak a leggyakrabban emlegetett parlagfűben keresendő. Aki pollenallergiával küzd, már előre tudja, hogy mely hónapokban kell fokozottan odafigyelnie a levegő pollenkoncentrációjára, és ilyen szempontból az augusztus, részben éppen a már említett parlagfű miatt, igencsak veszélyes hónapnak tekinthető. Egy olyan időszak kellős közepén vagyunk, amikor az allergiával nem küzdő személyek is megérzik, hogy a levegőben a légutakra ártalmas, vagy azt legalábbis irritáló anyagok keringenek.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet múlt heti aerobiológiai mérései alapján a parlagfű, a kender és a csalán pollenkoncentrációja nagy. Utóbbi kettő kevésbé allergén. Míg a rendkívül allergén üröm és a különböző fűfélék pollenkoncentrációja viszonylag alacsony. Az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban is hasonló eredmények várhatók.

Lapunk kérésére dr. Mila Dujmić Bogdanović, a Szabadkai Egészségház tüdőgyógyásza elmondta, hogy augusztus folyamán a napos órák számának megnövekedéséből kifolyólag megnövekedett az allergiás tünetekkel jelentkező páciensek száma is, míg júliusban ez a szám alacsony volt az időjárási körülmények miatt. A beporzás időszaka, illetve a pollenveszély október végéig tart.

A szakorvos legalapvetőbb tanácsa azok számára, akik pollenallergiával küzdenek, hogy az ablakokat tartsák csukva, ugyanakkor a lehetőségeikhez mérten délelőttönként, amikor a legnagyobb a levegő pollenkoncentrációja, kerüljék a szabadban való tartózkodást. Ajánlatos a napi többszöri tusolás, illetve a gyakori ruhacsere, hogy ezáltal is csökkenjen a pollenek felszaporodásának veszélye.

Az allergia enyhe, ugyanakkor rendkívül erős tüneteket is produkálhat. A leggyakoribb szimptóma az orr és a szem környékének viszketése, a torokban tapasztalt kaparó érzés, könnyezés, orrfolyás, gyakori és ismétlődő tüsszögés, levegőhiány, a mellkasban érződő sípolás, ami hasonlít az asztmás tünetekhez.

Dujmić Bogdanović elmondása szerint a pollennaptár jó segítséget tud nyújtani a tünetek kiváltó okai tekintetében. Az allergia megállapítása érdekében végzett allergiavizsgálat igen pontos eredményeket ad. Ez helyben a szabadkai Közkórház immunológus és allergológus szakorvosánál is elvégezhető.

Az allergiás páciensek részére kiírt legalapvetőbb gyógyszerek az antihisztaminok. A terápiát a legelső tünetek jelentkezése alkalmával el kell kezdeni, hogy megakadályozzák a komoly légzőszervi megbetegedések kialakulását. Az allergia tüneteinek egyik következménye a páciens kimerültsége, éppen ezért minél előbb orvoshoz kell fordulni, különösen most, amikor a parlagfű veszélyezteti a légutainkat, tudtuk meg a szakorvostól.