2024. április 19., péntek

Válasz a változó igényekre

Informatikai képzést indít a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Mint ismeretes, a múlt évtől az általános iskolák ötödik, idén pedig már az általános iskolák hatodik osztályában is kötelezővé válik az informatika tanítása, így több informatikát oktató tanárra van szükség. Ezekre az igényekre válaszként a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is informatikai modult szervez októbertől, első körben 15 főnek. A modulban 31 tantárgy szerepel, ebből 10 már adott volt a Karon, 21 tantárgyat pedig új oktatókkal szerveznek meg. A tantárgyakat remek oktatók tartják majd, és túlmutat a pedagógiai képzésen, hiszen alapvető tudást kapnak a hallgatók informatikából és programozásból, valamint azok a mestertanítók, akik elvégzik ezt az informatikai modult, a továbbiakban informatikát is taníthatnak majd.

– Októbertől indítjuk az informatikai modulunkat, amelyet egy felvételi vizsga előz majd meg. Maga a képzés hétvégente lesz megszervezve. Erre a komoly alapozásra eddig 17–18 fő jelentkezett, és bár csak most kezdtük a népszerűsítést, de már most látszik, hogy nagy erre az igény, és túljelentkezés lesz. A négy szemesztert magában foglaló modulra 15 fős csoportot indul, azt, hogy ki lesz a csoportban egy október közepére tervezett felvételi vizsga alapján döntjük majd el. Bár próbáljuk megteremteni rá a forrásokat, jelenleg fizetős lesz ez, a felvételi jelentkezés díja megegyezik majd az MTTK felvételi díjával, a képzés szemeszterenként 12 ezer dinárba fog kerülni. Ami még fontos, az az, hogy a modulról szeptember 15-én 9 órától a Kar épületében tájékoztató napot tartunk, ezt követően október közepén szervezzük meg a felvételit, majd elindítjuk a képzést – nyilatkozta lapunknak az induló modulról dr. Námesztovszki Zsolt, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese.
A modulra való jelentkezési szándékot a https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe2s8WJlZ1cbzw8llBHppD0_V8uVAzbn8KYvgdDMshgFrADAA/viewform oldalon megjelenő jelentkezési ív kitöltésével tehetik meg az érdeklődők, valamint az MTTK honlapján is további információkra tehetnek szert.