2024. április 27., szombat

A demográfus, aki szembesíti Európát önmagával

Demény Pál a Szent István-rend idei kitüntetettje

Demény Pál György demográfus, közgazdász vehette át az idén a köztársasági elnöktől a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István-rendet.

Demény Pál fogadja a köztársasági elnök gratulációját (fotó: MTI)

Demény Pál fogadja a köztársasági elnök gratulációját (fotó: MTI)

„Csak annak az európai nemzetnek lehet jövője, amely nem hagyatkozik külső forrásra, és önerejéből képes megújulni” – mondta Áder János a kitüntetés ünnepélyes átadásán tegnap a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében hangsúlyozta, a Szent István-rendet évről évre olyan kiváló magyarok kapják, akik tehetségükkel és munkájukkal, adottságaikkal és szorgalmukkal a maguk egyéni útját járva igazságokra találnak. A köztársasági elnök szavai szerint Demény Pál egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

Áder János elmondta, Demény Pál szerteágazó tapasztalatai világosan megmutatják, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely érzékeny szemlélettel el tudja érni, hogy megszülessenek a gyermekek, akikre a szüleik eredendően vágynak, s akik a közösség túlélését jelentik.

Kiemelte, Demény Pál eredményekben és elismerésekben gazdag tudományos pályafutás birtokában „ma önmagával szembesíti az immáron valóban vénséges Európát”. Kérdése, hogy Európa, túlélve megannyi kataklizmát, éppen a minden korábbinál hosszabb életet és nagyobb bőséget kínáló, békés jólét korában veszíti el reprodukciós képességét, és számolja fel lassanként önmagát – fejtette ki az államfő.

„Ha Európa más jövőt szeretne leszármazottai számára, a cselekvés órája nem sokáig halogatható” – idézte Áder János a kitüntetettet, majd szintén Demény Pál egyik írását felidézve hozzátette, a tartós és rohamos népességfogyás végső soron olyan, mint egy „kollektív nemzeti és civilizációs öngyilkosság”.

„Büszkeséggel és örömmel fogadom a kitüntetést, ugyanakkor az én koromban azok a személyes érzelmek, amelyeket ez a nagy megtiszteltetés kivált, csupán másodlagosak, amit fontosnak tartok, az a remény, hogy az elismerés élesebben ráirányítja a magyar nagyközönség figyelmét az ország demográfiai problémáira, mindenekelőtt elégtelen születési arányszámaira” – hangsúlyozta az MTI-nek kitüntetése kapcsán Demény Pál György.

A demográfus szerint noha manapság már sok szó esik erről a statisztikai tényről, a népességváltozás évről évre alig észrevehető. „A status quo fenntartása azonban olyan demográfiai lejtőt eredményez, amely hosszú távon nemzeti megsemmisüléshez vezet” – jegyezte meg a szakember.

Mint mondta, a születések száma egyéni döntések eredménye, és a döntések szabadsága alapvető, meg nem kérdőjelezhető személyes jog. Ugyanakkor összességükben ezeknek a döntéseknek harmóniában kell lenniük a közérdekkel.

„Ennek megteremtése a népességpolitika feladata. Magyarország európai összehasonlításban bőkezűen támogatja a családokat, növelve a gyermekvállalási kedvet és a valószínűséget, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, és egészséges, jól képzett felnőttekké váljanak” – hangsúlyozta a demográfus.

Kiemelte: Európában példamutató módon a magyar politika kitűzött célja egy olyan termékenységi szint elérése, amely hosszú távon biztosítaná a népességszám stabilizációját. A cél eléréséhez Demény Pál György fontos feladatnak nevezte a gyermekbarát kulturális változás elősegítését, az anyagi támogatások további növelését, valamint az új eszközök bevezetésének napirendre kerülését.

A kitüntetés átadásakor felolvasott laudációban közölték, Demény Pál a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeként, a magyar tudományosság jó hírnevét világszerte erősítő kutatói és oktatói pályája, valamint a népességfogyás megállítására is megoldást kereső nagy hatású tudományos életműve elismeréseként vehette át a Szent István-rend kitüntetést.