2024. április 27., szombat

Lóháton együtt

Lovasok találkozója volt Zentán

– Azért gyűltünk össze, hogy ne legyünk szerteszét! – kurjantotta el magát valaki némileg kapatosan a zentai Táltos lovas és fiákeres klub hagyományos lovastalálkozóján, s lényegében ezzel öntudatlanul megfogalmazta az évente megrendezésre kerülő, egyre nagyobb szabású rendezvény üzenetét. Ez az a nap, amikor a város és környéke lótulajdonosai, lókedvelői találkozhatnak, barátkozhatnak, mustrálhatják egymás lovait, megmérettethetnek különböző versenyszámokban, tüzes paripák lovaglásában.

Ifj. Elek Dabis József  (Horváth Zsolt felvétele)

Ifj. Elek Dabis József (Horváth Zsolt felvétele)

Ifjabb Elek Dabis József, a Táltos Lovas Klub elnöke szerint az összejövetellel a zentai és a környező településen élő lótulajdonosokat igyekeznek összetartani.

– Egyre kevesebben vagyunk, Zentán mindössze húszan foglalkoznak e nemes állat tartásával. Közülük a legtöbben kedvtelésből teszik, egyre kevesebben vannak azok, akik mindennapi betevőjüket igyekeznek megkeresni a lovaikkal.

A huszonegy éves Molnár Gábor Szilvia Hódegyházáról érkezett a találkozóra. Szilvia 8 éves korában szerette meg a lovakat, s három éve két sajáttal is büszkélkedhet.

– Nem olcsó a lovak tartása. Faluhelyen még valahogy boldogulni lehet, mert ott munkára is be tudják fogni őket – magyarázta Szilvia, aki hátaslóként, lovagoltatásra használja kedvenceit, gyerekeket tanít lovagolni angol félvér lován, de ezenkívül egy shetlandi póni büszke tulajdonosa is. Az ifjú hölgy nyolc éven keresztül minden évben részt vett a zentai lovas klub táborában is, s lényegében itt szerette meg e pompás négylábúakat.

 A zentai lovastalálkozó egyik rendszeres visszatérő vendége Sövényházi László, a padéi miniállatkert tulajdonosa is, akinek jelenleg 25 nagy lova van és 7 shetlandi pónija.

– Ez egy hobbi számomra, s az állatkertben megtalálható állatok közül legjobban a lovakat szeretem – magyarázta, s elmondta azt is, hogy az állatait csak lovaglásra vagy pedig ráfos kocsi, illetve fiáker húzására használja. László igyekszik ott lenni minden környékbeli lovastalálkozón, s lovaival általában a felvonulásokon is részt vesz, az idén viszont csupán szemlélőként érkezett Zentára.

Felkészülés a felvonulásra (Horváth Zsolt felvétele)

Felkészülés a felvonulásra (Horváth Zsolt felvétele)

Az idei találkozó keretében megrendezett felvonuláson mintegy 70 lovas kocsis és fiákeres vett részt. A kiadós ebéd után különböző versenyszámokban, így fogatos versenyen, fogatoskocsi- és lószépségversenyen is többen megméretkeztek egymással.

Az ügyességi fogatos versenyen a versenyzőknek egy előre kialakított akadálypályán kellett végigmenniük minél gyorsabban, egyben arra is ügyelve, hogy ne döntsék le az akadályokat. Ha mégis nekihajtottak, az ítészek hibaponttal büntették a versenyzőket, de szankcionálták azt is, ha nem hajtották meg a kapukat. A szépségversenynél pedig a fogatok és a fogatosok, illetve a lovak és a lovasok általános megjelenését osztályozták, a lovak járását, de arra is odafigyeltek az ítészek, hogy a lovak mennyire voltak kézben tartva.

Elindult a fogatosok felvonulása (Horváth Zsolt felvétele)

Elindult a fogatosok felvonulása (Horváth Zsolt felvétele)

Várjatok meg, én is jövök! (Horváth Zsolt felvétele)

Várjatok meg, én is jövök! (Horváth Zsolt felvétele)

Ostorpárbaj (Horváth Zsolt felvétele)

Ostorpárbaj (Horváth Zsolt felvétele)

Csodaszép paripa (Horváth Zsolt felvétele)

Csodaszép paripa (Horváth Zsolt felvétele)

Célegyenesben (Horváth Zsolt felvétele)

Célegyenesben (Horváth Zsolt felvétele)