2024. április 27., szombat

A gazdák elégedetlenek a napraforgó árával

A szakmai társulás „népszerűtlen lépések”-re is kész

Közleményben tudatta kedden a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulása, hogy elégedetlen azzal, ahogyan az olajgyárak viszonyulnak a termelőkhöz, s nem tartja méltányosnak a 28,50 dináros felvásárlási árat.

„A felkínált ár a reális piaci érték alatt van, a kartellszerű viselkedés eredménye, a feldolgozók és a kiszállítók újonnan létrejött monopóliumai révén alakult ki. Az ország legnagyobb étolajgyára nyomást gyakorol a többire, hogy ugyanazon az alacsony áron vegyék át a termést, miközben – a kisebb gyártási költségekre való tekintettel – egyedül neki van előnye a többiekkel szemben” – fogalmaz közleményében a Társulás. Véleménye szerint a 35 dináron aluli ár nem reális.

„A 28,50 dinár nem fedezi a termelési költségeket sem. Ha az illetékesek nem reagálnak, a termelők a jövőben más haszonnövények felé fordulhatnak, pedig a napraforgó Szerbiában eddig jelentős mezőgazdasági kultúrának számított” – olvasható a közleményben. Azt követelik a köztársasági kormánytól, a kereskedelmi, valamint a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy az összes piaci szereplő érdekében az olajgyárakkal és a termelőkkel közösen találjanak sürgős megoldást az előállt helyzetre. Ha nem emelik meg a napraforgó felvásárlási árát, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulása a közlemény szerint „arra kényszerül, hogy az elégedetlenség kifejezésének népszerűtlen módozatai” mellett döntsön.