2024. április 24., szerda

Túl szigorú a gépkocsik műszaki vizsgálata?

A honlapunkon feltett kérdésre, hogy Túl szigorúnak tartja-e a gépkocsik új műszaki vizsgálatát? a válaszadó olvasóinknak több mint a fele igennel szavazott.

Az új szabályzat miatt az autók közel fele elsőre elbukott a műszaki vizsgán. A Műszaki Vizsgaállomások Egyesülete szerint július ötödike óta, amióta hatályba lépett az új szabályzat, a járművek negyven százaléka elsőre megbukott a műszakin. Minden Yugón rosszak a fékek.

A leggyakoribb okok között a rossz fékek, a rohadt kipufogó-dobok, és a nem megfelelő vonóhorgok szerepelnek. Ajánlatos EU-szabványosított vonóhorgot felszerelni, a rozsdafoltokat pedig eltüntetni.

A kivénhedt autókból akár marhakarámot is készíthetünk. A Hódegyháza határában tíz éve készült felvételen látható gépkocsik mindegyike a „saját lábán” jutott ki a pusztára. Idővel az ócskavasasok felvásárolták mindegyiket. (Fotó: Gergely József)

A kivénhedt autókból akár marhakarámot is készíthetünk. A Hódegyháza határában tíz éve készült felvételen látható gépkocsik mindegyike a „saját lábán” jutott ki a pusztára. Idővel az ócskavasasok felvásárolták mindegyiket. (Fotó: Gergely József)

Nem csoda, hogy túl szigorúnak tartjuk a műszaki ellenőrzést, hiszen még nem is olyan régen a mostani ár harmadáért, egyes szervizekben már 900 dinárét is elvégezték az autónk műszaki vizsgálatát, és ami a lényeg, igen elnézőek voltak, és nem kellett várni fél órát sem. Amennyiben elfogadható mértékben fogtak a fékek és működött a világítás, már vihettük is a rendőrségre a papírokat, nem volt gond a regisztrációval. Sőt olyanról is tudunk, hogy a gépkocsi tulajdonosának fel sem kellett hajtania autóját a fékpadra, még a műszaki ellenőrzést végző műhely közelébe sem kellett menni, csak az ezrest kellett letenni az igazolásért.

Valóban nincs rendjén, hogy ennyire elkanászosodtunk, de úgy van vele a többség, hogy miért ne járjuk a könnyebb utat, ha már a törvényeink betartása és betartatása annyira hézagos, hogy könnyen meg lehet kerülni. Más kérés, hogy ki mennyire tartja fontosnak saját és hozzátartozói, az autójában utazó személyek biztonságát. Legalább a fékek és a világítás legyen rendben, a többi aztán már majd lesz valahogy.

Hogy rozsdás a jármű küszöbe vagy sárhányója, attól a kis rozsdától még sokáig szaladhat biztonsággal az autónk. Ma már az átrozsdásodás miatt is elbukhatjuk a műszakit. Kétségtelen, hogy el van öregedve a honi gépjármű-állomány. Vennénk mi öt-hatévente új járgányt, de a 300–400 eurós fizetésből elég nehéz kigazdálkodni több mint tízezer eurót, amibe egy alsó középkategóriás autó kerül.

Túl szigorúnak tartja-e a gépkocsik új műszaki vizsgálatát?

Igen: 103 (51%)

Részben: 55 (27,2%)

Nem: 44 (21,8%)

Szavazatok száma: 202

Ha nem telik újra, jó a használt nyugati kocsi is, de még mennyire. Örülnek is az Európai Unióban, hogy a balkáni országok elhordják tőlük a számukra már kivénhedt, 10–15 éves öreg autókat. A statisztikai adatok szerint az utóbbi öt évben több mint 600 000, sok esetben 16 évesnél idősebb, már-már „nagykorú” autót hoztak be Szerbiába. Ennek a tetemes mennyiségnek a kétharmada, azaz 380 000 jármű tavaly került az országba, de nagyrészt a műszaki vizsga megszigorítása miatt, e mennyiségnek több mint a fele eladatlan mind a mai napig. Ezt onnan lehet tudni, hogy a behozott használt nyugati kocsikból mindössze 120 000 talált gazdára és került forgalomba, azaz ennyi van leregisztrálva.

A közlekedésbiztonsági szempontokat előtérbe helyező szigorúbb műszaki vizsga következménye a használt autópiac teljes leállása. Kevés az olyan, még ha márkásabb autóról is van szó, használt gépkocsi, amelyik nem szorulna alaposabb javításra 10–15 évi intenzív használat után. Tizenéves autót már 2–3 ezer euróért vásárolhatunk Nyugat-Európában, kisebb javításokkal és regisztrálás után 3000 euróért már hajthatjuk is.

A kormány viszont azt szeretné elérni a különböző szigorítások árán, hogy aki állandó jövedelemmel rendelkezik, legyen az 400 euró körüli átlagfizetés, az inkább újabb, netán vadonatúj autót vásároljon részletfizetésre. Ha már a használt autóra rászánunk 3000 eurót, ez elegendő tőke lehet egy új autó vásárlásakor befizetendő kezdő részletre. A kormány gyakran szervez „régit újért” akciókat, amikor a kivénhedt járműveket ezer euró értékben beszámítják az új gépkocsi árába, csak hogy fogyjanak útjainkról a közveszélyes 15–20 éves vagy még annál is idősebb, rendkívül környezetszennyező tragacsok.

Nagy a pénztelenség, kevés ember engedhet meg magának új autót. A műszaki vizsga szigorításával és drágításával az autójavító műhelyek forgalma megduplázódott. Sokkal többen viszik szervizbe a járgányukat, mint korábban. Szigorítás ide vagy oda, amíg nem emelkedik érezhetően az életszínvonal Szerbiában, nem sokat fog fiatalodni a gépkocsiállomány. Sokáig kell még várni arra, hagy az EU-hoz hasonlóan nálunk is azt mondják a műszaki vizsgán a 15 évesnél régebbi kocsi tulajdonosának, hogy bocsánat, de 15 év után nem regisztrálunk le semmilyen négykerekű motoros járművet. Ennyi a maximum, az öreg autók mehetnek a zúzdába újrahasznosításra. Egy ilyen rendelet bevezetésével gyorsan megszabadulhatnánk az útjainkon furikázó roncsautóknak legalább a felétől.