2024. május 8., szerda

Nehezebb vezetői engedélyhez jutni

Az autósiskolákban bőven van feladat

A még mindig újnak mondható és folyamatosan változó közlekedési törvény, amely a vezetői engedély megszerzésére vonatkozik, nagymértékben megnehezíti a most tanulók dolgát.

Nemcsak a megnövekedett ár miatt, hanem a pluszfeladatok miatt is, mint például az elsősegély-tanfolyam elvégzése, ami bár fontos, ahhoz járul hozzá, hogy hosszabb idő alatt, több tanulással juthatnak jogosítványhoz a most vizsgázók. Az oktatóknak sincs könnyű dolguk, és mint minden szakmában, itt is munkaerőhiány van. Magyarkanizsán a viszonylag új, két éve működő autósiskolában is folyamatos a munka, de egyúttal nagy erőbefektetést is kíván. Bűn Zsolt oktatóval, tulajdonossal az engedélyszerzési aktualitásokról beszélgettünk.

Melyek a kritériumok bejelentkezésnél?

– Az első szempont, amit figyelembe kell vennünk, az a tanuló kora, illetve hogy van-e már valamilyen jogosítványa valamilyen kategóriára, továbbá érvényes igazolvánnyal kell rendelkeznie. Az iratkozás már rég nem papíron, hanem elektronikus úton történik. Amikor beírjuk a tanuló személyi számát, az interneten keresztül láthatjuk, hogy van-e már valamilyen engedélye. Ha igen, akkor a következő kategóriánál már kevesebb óraszámot irányoz elő a törvény, elméletből és hajtásból is. Ha nincs, és az illető a B kategóriás vezetői engedélyt szeretné megszerezni, akkor 40 óra elméletet kell lehallgatnia, és 40 óra vezetésből áll számára a tanfolyam, de ha van AM kategóriája, vagyis kismotorra engedélye, csupán 7 óra elméletet és 35 óra hajtást ír elő a törvény. Amennyiben van F kategóriája, vagyis traktorvezetői engedélye, akkor 7 elmélet és 20 hajtás az előirányzott óraszám, és természetesen ez az ár változását is maga után vonja. A fizetés nem kell, hogy egy összegben történjen. Az elméleti vizsga az elméleti tanfolyam befejezése után, a hajtásvizsga a gyakorlati tanfolyam befejezése után történhet meg.

Most is a B kategória a legnépszerűbb. Meddig tart jogosítványhoz jutni?

– Ha minden zökkenőmentesen menne, és egymást követnék az események, három hónap alatt át lehetne esni az egész folyamaton, de ennél sajnos több időt vesz igénybe, mert a tanulóknak is vannak más elfoglaltságaik és kötelezettségeik, és ha csak egy elméleti órát is kihagynak, átkerülhetnek egy másik csoportba, és akkor már tolódik minden. Régi törvények szerint ki lehetett maradni egy-egy elméleti óráról, nem is volt kötelező elméleti órákra járni, most maradéktalanul minden órán részt kell venni.

Mennyire elégedettek a megváltozott rendszerrel?

– Tíz évvel ezelőtt a törvénymódosítási javaslatok láttán még azt hittük, talán mégsem fogják ennyire szigorúan venni, de mégiscsak megtörtént.

Mennyibe kerül egy autótanfolyam elvégzése annak, akinek semmilyen hajtási engedélye nincs?

– Megközelítőleg 80 ezer dinárba kerül, ezenfelül a tanulóknak le kell vizsgázniuk elsősegélynyújtásból, valamint át kell esniük az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is. Magyarkanizsán a helyi Vöröskereszt szervezésében hallgatható le ez a tanfolyam, hasonlóképpen van ez más községekben is.

Annak ellenére, hogy borsos áron van, még sincs tétlen napjuk!

– Vannak tanulóink, és mondhatnánk, hogy túljelentkezés is van, de ez amiatt alakult ki, mert munkaerőhiánnyal küszködünk, valamint a szükségesnél kevesebb vizsgaterminust kapunk a rendőrségtől. Ha tudnánk alkalmazni még két oktatót, győznénk a munkát, így viszont, mivel az oktatóknak is meg van határozva, mennyit dolgozhatnak, nehezebb helyzetben vagyunk. Ettől függetlenül senkit nem utasítunk el.