2024. április 25., csütörtök

A világnak meg kell hallania a terrorizmus áldozatainak hangját

Senki sem védett a terrorizmussal szemben - jelentette ki az ENSZ-főtitkár, amikor pénteken felavatott a világszervezet New York-i székhelyén egy kiállítást, amely a terrorizmus áldozatainak állít emléket.

António Guterres beszédében úgy fogalmazott: a világnak meg kell hallania a terrorizmus áldozatainak hangját. A "Túlélni a terrorizmust: az áldozatok hangjai" nevű kiállításon az ENSZ-főtitkár egyúttal szolidaritását fejezte ki az afganisztáni főváros, Kabul egyik oktatási központjánál a héten elkövetett merénylet sebesültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak. A támadásban a legutóbbi adatok szerint legkevesebb félszázan haltak meg, többségében gyerekek.

Guterres sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy - mint fogalmazott - "ritkán hallunk a meggyilkoltakról és megsebesítettekről. Történeteik gyakran nem számítanak. Hétköznapi nők, férfiak, lányok és fiúk, akik napi tevékenységüket folytatják, piacra, iskolába, imahelyekre, sporteseményekre vagy koncertekre járnak, vagy éppen sorban állnak azért, hogy szavazzanak, amikor életük véget ér vagy örökre megváltozik".

Az ENSZ-főtitkár nagyobb erőfeszítést követelt az áldozatok és családtagjaik megsegítése érdekében, mert az "erkölcsi kötelesség, amely emberi jogaik védelmén és tiszteletben tartásán alapul".

"Mindnyájan tanulhatunk azoktól, akik már elszenvedték a terrorizmust. A közösségek világszerte bizonyítják, hogy képesek magukhoz térni a terrortámadások után. A terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség ellen harcolnak mindennapi életükben, iskoláikban, imahelyeiken" - fogalmazott Guterres.

"A terrorizmus napjaink egyik legnagyobb problémája és súlyos fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra nézve" - mondta a világszervezet főtitkára. "Egyetlen ország sem tekintheti magát védettnek, mivel a terrortámadások áldozatai között mindenféle állampolgárságú található. E civilek elleni könyörtelen támadások száma és súlya megnőtt az elmúlt években, számtalan közösséget és egyéni életet megsemmisítve" - tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár pénteki beszéde egybeesett a tavalyi barcelonai gázolásos merénylet első évfordulójával. Pénteken az egy évvel ezelőtt történt barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek áldozataira emlékeztek Spanyolországban.