2024. április 27., szombat

Vajdaság ereje Szerbia erejét is jelenti

Saša Janković: Ez a hatalom nem úgy vált erőssé, hogy megcsinált valamit, hanem úgy, hogy tönkretette és bemocskolta az alternatívát

Vajdaságnak autonómiával kell rendelkeznie a politika, az adminisztráció és a pénzügyek terén is –jelentette ki Újvidéken Saša Janković, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke, majd hozzátette, minél erősebb Vajdaság, annál erősebb Szerbia is. A döntéshozás autonómiája című szerda esti panelvitán Janković úgy értékelte, hogy a polgári társadalom megteremtése jelentheti az egyedüli kiutat a jelenlegi helyzetből, melyben az ország elveszítette az iránytűt politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben is. Szerinte Szerbia jelenleg a központosított, etatista államértelmezésnek, továbbá annak a célnak a rabja, hogy egy személy vagy egy párt irányítson minden lehetséges állami forrást, korrupciós és bűnözési vágyak által vezérelve. Ma nem létezik decentralizáció, regionalizmus és autonómia sem, az elöregedett államfelfogásnak a feladására lenne szükség, anélkül nem léphetünk ki a vallási nacionalista és bűnözési közegből sem.
Úgy fogalmazott, a hatalom ma félelemben él, a központosított média híradásaiban nem is lehet hallani a szomszédos Romániában zajló korrupcióellenes tömeges tüntetésekről, éppen azért, mert az államvezetőség tart attól, hogy itthon is hasonló megmozdulások alakulhatnak ki. Ez a hatalom nem úgy vált erőssé, hogy megcsinált valamit, hanem úgy, hogy tönkretette és bemocskolta az alternatívát – értékelte a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke.

NINCS PÉNZ, NINCS AUTONÓMIA

Koszovó kérdésének megoldásáról szólva úgy fogalmazott, Aleksandar Vučić államfő új határok meghúzására vonatkozó terve rendkívül veszélyes koncepció. Janković azt mondta, Slobodan Milošević és Franjo Tuđman sokkal komolyabb politikusok voltak és sokkal komolyabb államokat irányítottak, láthatjuk, mégis hova vezetett az etnikai alapú határok általuk véghezvitt rajzolgatása.
Vladimir Đurić, a Közép Mozgalom köztársasági képviselője arra hívta fel a tribünön a figyelmet, hogy a köztársasági parlament nem tiszteli a helyi önkormányzatokról szóló európai egyezményt, annak ellenére sem, hogy maga is elfogadta. Eszerint az egyezmény szerint ugyanis a régióknak és az önkormányzatoknak is széles körű autonómiával kellene rendelkezniük, hogy magukra vállalják a felelősséget a társadalom fejlesztése és a polgároknak nyújtott szolgáltatások lebonyolítása terén. Ha helyi szinten nincs elég pénz, akkor döntéshozás és autonómia sem létezhet – állapította meg Đurić.

ÚJ OKTÓBER 5-E KELL

A Közép Mozgalom egyik alapítója, Tatjana Macura kiemelte, a hatalom még a munkanélküliségről szóló adatokkal is manipulál, állandóan a munkanélküliek számának a csökkenéséről beszél, miközben sokan kivándoroltak, s egy idő múlva egyszerűen törlik a nevüket a foglalkoztatási szolgálat listájáról. Ennek a hatalomnak szerinte egyszerűen az a célja, hogy az emberekkel megutáltassa a politikát, hogy senkinek eszébe se jusson azzal foglalkozni. Saját magának akarja így a jelenlegi hatalmi többség meghosszabbítani a mandátumát – fűzte hozzá.

Dejan Bulatović, a Zöldek – Zöld Környezetvédelmi Párt elnöke arra emlékeztetett, hogy a tartomány korábban a leggazdagabb régiónak számított az országban. Szerinte harcolni kell azért, hogy visszaszerezze politikai és gazdasági hatalmát, önrendelkezését. Bulatović azt mondta, új október 5-e, pontosabban október 6-a kell, teljes átvilágítás, felelősségre vonás.