2024. április 27., szombat

Kapacitásbővítés a Kolevkában

A Kolevka Gyermekotthon a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárságtól 16,9 millió dinár támogatásban részesült. A támogatásból két új napközi épül, felújítják a vizesblokkokat, valamint kidolgoznak egy új információs rendszert. A felújítási munkálatokkal kapcsolatosan Nenad Kozomora igazgatóval beszélgettünk.

A felhasználók többsége halmozottan fogyatékkal élő (Fotó: Gergely Árpád)

A felhasználók többsége halmozottan fogyatékkal élő (Fotó: Gergely Árpád)

– A felhasználóink életkora a szociális védelemről szóló törvény értelmében 14-ről 26 életévre emelkedett, emiatt a tartományi pénzeszközök legnagyobb részét kapacitásaink bővítésére használjuk fel. Jelenleg 162 felhasználónk van, ebből a legtöbb a 8 és 14 év közötti halmozott fogyatékkal élő gyermek. A gyermekek többsége a biológiai családból került hozzánk, mert állapotuk miatt szüleik nem tudnak szakszerűen gondoskodni róluk. A jövőben intézményünknek szociális és egészségügyi intézménnyé kellene átalakulnia, ezáltal a jelenlegi minisztérium mellett az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá is kerülnénk. Intézményünk palliatív ellátásban is részesíti a felhasználóinkat, ami azt jelenti, hogy a kezelés csak a tünetek enyhítésére, és nem a probléma megszüntetésére irányul – mondta Kozomora.

Nenad Kozomora (Fotó: Gergely Árpád)

Nenad Kozomora (Fotó: Gergely Árpád)

Az átszervezés kapcsán az alkalmazottakra vonatkozó rendelkezésekről az igazgató elmondta, hogy jelenleg 153 dolgozója van az intézménynek. Az intézmény munkahelyeinek a 2017. évi munkahely besorolása van jelenleg is érvényben, de, mint mondta az intézmény vezetője, ez már nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Az egészségügyi nővérek számát kellene csökkenteniük, meg kellene növelni az ápolók és a szakorvosok számát, akik el tudnák látni a neurológiai-, szív és érrendszeri-, pszichiátriai-, nőgyógyászati és egyéb rendellenességgel rendelkező felhasználóikat. Megmaradna a két gyermekgyógyász is, és nagyobb mértékben kellene alkalmazniuk gyógytornászokat, mert a gyermekek java része mozgáskorlátozott vagy fekvőbeteg. Már elkészítették az elaborátumot erre vonatkozóan, az elkövetkező négy évben ezt szeretnék megvalósítani.

– Két új napközi felépítésére 10 millió dinárt fordítunk. Szeptember elsejéig kiírjuk a közbeszerzést, a közbeszerzési pályázat szeptember végén zárul, terveink szerint október közepéig aláírjuk a szerződést a kivitelezővel és év végéig elkészülnek a napközik. Az említett objektumok kiépítése által mintegy száz négyzetméterrel bővül intézményünk. Az új épületekben a jelenleg az emeleten elhelyezett mozgáskorlátozott felhasználóink kapnának helyet, ugyanis az általuk használt helyiségben már évek óta nincs természetes fény, ily módon egy szép és kellemes környezetet biztosítanánk számukra. A jelenleg általuk használt helyiségeket pedig játszószobává vagy tantermekké alakítjuk – mondta Nenad Kozomora.

Új szárnnyal bővül az épület (Fotó: Gergely Árpád)

Új szárnnyal bővül az épület (Fotó: Gergely Árpád)

A vizesblokkok teljes felújítására a Kolevka a tartománytól 4 millió dinárt kapott, a meglévőeket nemcsak elhasználtságuk miatt kell felújítani, hanem a gyermekek korának megfelelően kell átalakítaniuk. A 2,9 millió dináros támogatást pedig egy információs rendszer kidolgozására fordítják, amely által a tartományi illetékesek követhetik mindazoknak a szociális intézményeknek a munkáját, amelyek alapítója a tartomány.

– Ez szinte az utolsó lehetőség a kapacitásbővítésre, mert az intézményünk szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek felnőttek, és emiatt a jelenlegi berendezés nem felel meg nekik, kinőtték azokat. Erre a célra 15 millió dinárra lenne szükségünk a meglévő napközik kibővítésére, új ágyak vásárlására. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál is pályáztunk 57 millió dinár összegben. Amennyiben sikerül megkapnunk ezt a nagy támogatást, ebben a projektben a tető és a nyílászárók cseréjét végeznénk el – mondta Nenad Kozomora.