2024. április 26., péntek

Megszűnt a népkerti nyílt csatorna

A munkálatok a hónap végére befejeződnek

Mint már hírül adtuk, a zentai Népkertben a sportcsarnok mellett vezető aszfaltút mellett lefektetett beton csővezeték mentén két víznyelő dréncsövet is elhelyeztek, amelyek a Tisza magas vízállása esetén összegyűjtik és elvezetik az esetleges szivárgó vizeket.

A Népkertben a csatornázás és a feltöltés után dréncsövek vezetik el a szivárgó és a csapadékvizet (Gergely József felvétele)

A Népkertben a csatornázás és a feltöltés után dréncsövek vezetik el a szivárgó és a csapadékvizet (Gergely József felvétele)

Az aszfaltút mentén futó dréncső a csapadékvizet gyűjti össze. A kavicságyra fektetett vastag betoncsöveknek köszönhetően megszüntették az út melletti csatornát, amely destabilizálta a Tisza-töltést. Magas vízállás esetén buzgárok jelenetek meg, ami árvízvédelmi szempontból veszélyt jelentett.

A lefektetett csővezeték felett mintegy két méter vastagon több mint tízezer köbméter homokkal töltik fel a területet a vasúti aluljárótól a DTD pumpaházáig. Legújabb információink szerint a munkálatokat várhatóan augusztus végéig befejezi a DTD vállalat.

A beton csővezeték fölé húsz centi termőföldet hordanak, ez lehetővé teszi az úttest és a töltés közötti terület parkosítását. Az így nyert területet több célra is fel lehet majd használni. A Sportcsarnoknál újabb parkoló vagy egyéb közhasznú terület kialakítására nyílik lehetőség.

A munkálatok értéke meghaladja a 35 millió dinárt, ennek tíz százalékát a zentai önkormányzat biztosította, a többit pedig a Vajdasági Vizek Közvállalat folyósította. Többfunkciós beruházásról van szó: egyrészt árvízvédelmi előnyökkel jár, másrészt a homokfeltöltés megtámasztja a népkerti utat, és új közterülethez jut a város, amit aztán sport-, szabadidős, kulturális és egyéb rendezvények szervezésére is ki lehet majd használni.