2024. április 26., péntek

Hatetudnád népművészeti tábor Zentán

Népes gyereksereg tölti meg az Emlékiskolát

Első alkalommal tartanak Zentán Hatetudnád népművészeti tábort, melynek az Emlékiskola ad otthont. A gyerekekkel három csoportban dolgoznak az oktatók, kettőben néptáncoktatás folyik, a harmadikban pedig kézműves foglalkozások.

Néptáncpróba az Apró Cankók csoportjában Számfira Máté közreműködéséve (Szabó Nóra felvétele)

Néptáncpróba az Apró Cankók csoportjában Számfira Máté közreműködéséve (Szabó Nóra felvétele)

Az egész héten át tartó táborban az óvodásokkal Kálmán Luca, Sőregi Anna és Lukács Sára foglalkozik. A Picinke Cinkék nevet viselő csoport tagjai még igen picik, így a hangsúlyt főleg az alapok elsajátítására fektetik, vagyis ritmusos, tapsos gyakorlatokat végeznek a gyerekekkel, mondókáznak és népi játékokat játszanak. Ez kellően fontos a kezdetekben, hiszen a muzikalitás mellett a kedvet is meg kell hozni a gyerekeknek ahhoz, hogy később is nyitottak legyenek a magyar néptáncra. Ebben a csoportban 24 óvodással foglalkoznak az oktatók.

A másik csoportot vegyes korosztályú gyerekek alkotják, 7-től 13 évesek, ők az Apró Cankók nevet viselik, és 23-an vannak. Velük Számfira Máté és Nagy Zita foglalkozik, akik Szegedről érkeztek, és évek óta különböző korosztályoknak oktatnak néptáncot. Mivel nagyon vegyes korosztályról van szó, igyekeztek olyan táncokra koncentrálni, amely a fiatalabbaknak és a nagyobbaknak is élvezetes. Így esett a választás a moldvai és a somogyi táncokra.

A néptánc mellett Szorgos Füzikék elnevezéssel kézműves csoport is indult, ezt Balla Ákos és Szabó Nóra vezetik. A csoportot 20 gyermek alkotja, akik mindennap más technikával találkoznak. Ez a munka a finommotorikájukat és a fantáziájukat is fejleszti, és szórakoztatja is őket. A hajtogatástól kezdve a cérnafestésen át az agyagozásig számos újdonsággal és érdekességgel találkoznak.

A három csoport a nap folyamán külön dolgozik, de uzsonna után és ebéd előtt közösen töltik az időt, együtt játszanak. Az ötnapos tábor gálaműsorral fejeződik be szombaton. Ekkor a gyerekek megmutatják szüleiknek, mit tanultak, illetve mit készítettek a hét folyamán.

Látva az eddigi programokat, a gyerekek létszámát, az oktatók és a szervezők lelkesedését, a „Hatetudnád” tábornak biztosan lesz jövője Zentán is.