2024. április 27., szombat

Ismét autókat gyújtottak fel Nišben

Már egy éve tartanak a politikusok, rendőrségi tisztségviselők, üzletemberek gépkocsijai elleni éjszakai támadások a dél-szerbiai városban

Hétfőre virradóra a Mokranjac utcában, Nišben ismét gépkocsikat gyújtottak fel, ezúttal I. S. szállodalánc-tulajdonos, üzletember, az ismert niši Best Western Hotel My Place tulajdonosának háza előtt történt incidens. Egy BMW és egy Citroën márkájú kocsi vált a lángok martalékává: a BMW teljesen kiégett, a Citroënen pedig hatalmas kár keletkezett.

A rendőrséget hajnali 3.05-kor értesítették, hogy égnek a járművek. Az egyik helybeli elmondta, hogy minden nagyon gyorsan lejátszódott. A szomszédságban él, s arra lett figyelmes, amikor hirtelen felkaptak a lángok.

A hatóság értesítette a legújabb esetről az Alapfokú Ügyészséget, elvégezték a hajnali órákban a helyszínelést. Csak nemhivatalos információk jelentek meg arról, hogy a két kocsi a fentebb említett üzletember tulajdonát képezi.

HÁROM NAP ALATT KÉT TÁMADÁS

Az elmúlt bő fél évben Nišben nyolc, több mint egy év alatt pedig tizenegy autót gyújtottak fel, három a rendőrség tagjainak a tulajdonában volt. A legutóbb szombatra virradóra hallottak a Bizánci sugárút környékén lakók erőteljes robbanást, akkor egy rendőr feleségének az autóját gyújtották fel, de a BMW mellett egy Volkswagen Golf is kigyulladt. A Večernje novosti megtudta, hogy a rendőrfelügyelő felesége az elhunyt Zoran Stojiljkovićnak, a szerb sportlövő válogatott egykori edzőjének a lánya. Ez a bűntény is a hajnali órákban játszódott le. Az egyik szomszédos épületben a lakók a hangos detonációra lettek figyelmesek, majd az ablakaikat nyitva tartók lakásaiba hamarosan beszivárgott a füst is. Az egyik környékbeli férfi azt mondta, hogy a felgyújtott autó már régebb óta vesztegelt a parkolón, ugyanazon a helyen. A hatóság csak annyit közölt, hogy tart a nyomozás.

A POLITIKUSOKAT SEM KÍMÉLIK

Politikusok, rendőrségi vezetők és átlagpolgárok járművei is a tettesek célpontjai voltak az elmúlt időszakban a niši gyújtogatások, robbantások során. Három helyi polgárt letartóztatott a rendőrség, amikor felgyújtották a hatóság bűnügyi osztályvezetőjének, Dejan Utvićnak a kocsiját. Bűnvádi feljelentést tettek ellenük. Csakhamar kiderült, hogy a letartóztatottak egyike egy másik kocsit is felgyújtott, egy belgrádi rendszámtáblájú, luxus Mercedest. A sajtó azt is megtudta, hogy az autó egy niši férfié, annak ellenére, hogy a rendszámtábla fővárosi. Tavaly június 28-án égett ki a luxuskocsi a Zombori sugárúton, s a tűz átterjedt a közelben parkoló Peugeot-ra is.

Szeptemberben folytatódott a sorozat, kigyulladt Dejan Jovanović autója, és azonos sors várt Miloš Banđur niši alpolgármester Škodájára is. Nem sokkal az önkormányzati tisztségviselőt ért kár után felgyújtották Goran Đorđević szerb haladó párti politikusnak, a niši városi piacokat irányító Tržnica vállalat első emberének a Mercedesét is.

Emberi tragédia is történt, amikor december 19-én Dejan Šarković (39) meghalt a gépkocsija alatt elhelyezett bomba felrobbanásakor. Nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy ebben az esetben öngyilkosságról volt szó, ő maga aktiválta a robbanószerkezetet.
A számtalan megoldatlan eset miatt az év végén menesztetették a rendőrőrs addigi vezetőjét, Ninoslav Mitićet.

Miloš Banđur alpolgármester, akinek a gépkocsija szintén kiégett az egyik gyújtogatásban, maga is bevallotta a minap, hogy továbbra sincs érdemi információja a történtekről, kilenc hónappal a történtek után sem tudott a rendőrség közelebb férkőzni az elkövetőkhöz. Nem a kocsit sajnálja, hanem az üzenet nyugtalanítja – jelentette ki.