2024. április 19., péntek
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2018.

Világutazás a jazz által

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Ahogyan a Nišville Jazzfesztivál központi programjának nyitónapját csütörtökön az Inner Circle reggae-együttes emlékezetes fellépése határozta meg, valódi jamaicai hangulatot teremtve a Nišava mellett elterülő várban, ugyanúgy a fesztivál vasárnapi zárónapját a The Gipsy Kings együttes fergeteges koncertje tette emlékezetessé. A két említett esemény között még számos más remek előadó produkcióját nézhette meg a nagyérdemű a niši vár Earth & Sky stage-nek hívott két nagyszínpadán.

A vasárnap esti programot az Oroszországból érkezett Uralsky Dixieland Band nyitotta meg. Az 1969-ben Cseljabinszkben alakult együttes fennállása alatt számos fesztiválon lépett fel, Európa-szerte és a Távol-Keleten koncertezett. Tagjai nemcsak ennek a népszerű jazzirányzatnak, hanem jazzműfajok egész sorának mesterei. Niši fellépésük során is kitettek magukért, sztenderdek mellett többek között orosz folkdalokból készült medleyt is előadtak dixieland stílusban, megadva az alaphangot az est folytatásához.

Kęstutis Vaiginis (Fotó: Sándor Zoltán)

Kęstutis Vaiginis (Fotó: Sándor Zoltán)

Másodikként az egyik legjelentősebb litván jazz-zenész, Kęstutis Vaiginis szaxofonos által vezetett együttes lépett közönség elé. A zenekarvezető szerzeményeit játszó, klasszikus felállású (szaxofon mellett zongora, basszusgitár és dobok) Kestutis Vaiginis Quartet koncertjét a modern jazzhangzás, igényes zene és kiváló előadásmód jellemezte.

Black Art Jazz Collective (Fotó: Sándor Zoltán)

Black Art Jazz Collective (Fotó: Sándor Zoltán)

A koncertsorozatot a Black Art Jazz Collective folytatta. A hat afroamerikai zenész alkotta együttes 2013-ban jött létre, a „fekete identitás” kérdésének fontos időszakában az amerikai társadalomban, különösen a művészet terén. Az együttes zenéjével járult és járul hozzá a „fekete kultúra” gazdagításához. Niši fellépésük alatt az All Stars sextet posztbop zenészek (Wayne Escoffery: szaxofon, Jeremy Pelt: trombita, James Burton III: trombon, Xavier Davis: zongora, Vicente Archer: nagybőgő, Johnatan Blake: dobok) rendkívül színvonalas játékot nyújtottak.

Zenei ínyenceknek valódi csemegének bizonyult a Li Xiaochuan Quintet fellépése. A Kínából érkezett együttes pszichedelikus felhangokkal fémjelzett muzsikáját az éles gitárhang (Zhang Xiongguan), a ritmusszekció energikus játéka (Yong Huang: basszusgitár és Zhitong Xu: dobok), a vibrafon csilingelő hangja (Chenchu Rong) és a Kína legjobb jazz-trombitásának, egyben a kínai jazz vezéregyéniségének tartott Li Xiaochuan kiváló előadása határozta meg. A teljes koncert utazás volt egy különleges világba. Nagy élmény.

The Gipsy Kings (Fotó: Sándor Zoltán)

The Gipsy Kings (Fotó: Sándor Zoltán)

A kínai zenészek koncertjének vége felé már alig lehetett mozdulni az egyébként hatalmas nézőtéren. Nem hivatalos adatok szerint több mint tízezer ember volt jelen az idei fesztivál főattrakcióján: a The Gipsy Kings együttes fellépésén, amely Paco Bailardo zenekar-alapítóval felerősítve lépett közönség elé. Mit lehetne elmondani egy Gipsy Kings-koncertről? A csapat másfél órába sűrítve előadta valamennyi közismert szerzeményét, mialatt a közönség önfeledten táncolva szórakozott. A népszerűség nem véletlen: a tradicionális flamenco stílust és a gipsy jazz elemeit ügyesen ötvözve a latino és pop ritmusokkal, a fennállásának idén 25. évfordulóját ünneplő franciaországi zenekar az évek során egy felismerhető, egyedi hangzást teremtett. A hangverseny végén Ivan Blagojević, a Nišville Jazzfesztivál igazgatója Paco Bailardónak átadta a Nišville Grand Prix – Šaban Bajramović elnevezésű díjat, amelyet minden évben a jazz és más zenei irányzatok fúziójáért osztanak ki, majd a vendégzenekar és a néhai roma énekes tiszteletére Feat Sejdić fúvószenekara nyújtott örömmuzsikát.

A Nišville Jazzfesztivál idei kiadását a bluesrockot a dél-szerbiai tradicionális zenei motívumokkal ötvöző helyi Najda South Side Orchestra fellépése zárta, méltó módon téve pontot egy jól szervezett, színvonalas rendezvényre.