2024. április 27., szombat

A titok a szeretet

Falunap és fokhagymafesztivál zajlott Ludason

Szombaton tartották meg Ludason a 21. Falunapot és a 15. Fokhagymafesztivált, de ezen a napon történt meg a helyi közösség felújított épületének az avatása is. A rendezvénysorozat a helybeli Szent Katalin katolikus templomban kenyérszenteléssel egybekötött hálaadó ünnepi szentmisével kezdődött, amelynek során Dobai István atya megszentelte az új kenyeret. Ezután az ünneplők a helyi közösség felújított épülete felé vették az irányt, az épület felavatására és áldásra.

Aladics Tibor a ludasi helyi közösség épületének avatásán (Lukács Melinda felvétele)

Aladics Tibor a ludasi helyi közösség épületének avatásán (Lukács Melinda felvétele)

Az egybegyűlteket Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének az elnöke köszöntötte:

– Az épületnek elég viharos a múltja. Elődeink már a kilencvenes években elkezdték a küzdelmet ezért az épületért, hiszen szinte minden ludasit valamilyen élmény fűzi hozzá. Nem adták fel, és mi sem adtuk fel. Évekkel ezelőtt elkezdődött a felújítás. Az utolsó, ötödik fázisban a munkálatok két részre lettek osztva, egyik a padlózat elkészítése volt, a másik a fűtési-hűtési rendszer beszerelése. Mivel mindkét rész befejeződött, az épület teljesen fel van újítva, és ezennel átadhatjuk a lakosságnak. Köszönet ezért Szabadka városnak, a Tartományi Nagyberuházási Alapnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek – hallottuk Aladics Tibortól.

A továbbiakban Magosi Zsuzsanna, a helyi közösségekkel megbízott polgármesteri tanácsos fordult a falubeliekhez:

– A Vajdasági Magyar Szövetségnek nemcsak a városi, hanem a városokon kívül eső helyi közösségeknek a fejlesztései, beruházásai is fontosak, így a ludasié is. A város költségvetése az idén 5,5 millió dinárt irányozott elő a beltéri munkálatokra, valamint a fűtési-hűtési rendszer beszerzésére. Az épület felújítása 2013-ban kezdődött meg, és most a végéhez ért, de ez nem jelenti azt, hogy a falu fejlesztése ezzel leáll – mondta Magos Zsuzsanna.

Időközben a fokhagymafesztiválon már standok sokasága kínálta a fokhagymafüzéreket, jó zene és finom ételek csalogatták a mulatni vágyókat. A fesztiválról Aladics Tibort kérdeztük:

– Kezdetben falunapot tartottunk, évekkel később pedig jött az ötlet, hogy fokhagymafesztivált is szervezzünk, mivel Ludasra jellemző a fokhagymatermesztés. De nem ez volt az egyetlen ok, sokkal inkább az, hogy szerettük volna népszerűsíteni a ludasi fokhagymát, mivel jobb minőségű, mint a behozatali. Arra szeretnénk buzdítani a lakosokat, hogy itt termett fokhagymát vásároljanak, és ezzel is segítsék a falubelieket. Több mint húsz kiállítónk van, akik nemcsak Ludasról, hanem a környékbeli falvakból is érkeztek. A ludasiak életében a családok generációról generációra viszik át a fokhagymatermesztés tudományát. Azok a fiatalok, akik a faluban maradnak, nagy eséllyel átveszik ezt a szüleiktől. A fesztiválunk iránt egyre nagyobb az érdeklődés, különböző programokkal bővítettük, így egy nagy és népszerű rendezvény lett belőle – fejtette ki Aladics Tibor.

A fokhagymavásáron fokhagymafüzérek sokasága tárult a látogatók elé. A kiállítók közt volt Szakács Tibor ludasi termelő is:

– Amióta tudok magamról, fokhagymával foglalkozok, és ezt a szüleimtől tanultam meg. Az idén megfelelt az időjárás, egy kicsit több volt a csapadék, de nem ártott, így a termés minősége nagyon jó lett. Ahogyan az anyám mondta, a jó fokhagyma titka a szeretet. Nagy figyelmet kell fordítani rá, és mindennap gondozni – hallottuk Tibortól.

Bátori Hermina fokhagymatermelő szerint nincs is jobb a hazai fokhagymánál:

– A behozatali fokhagyma fel sem veheti a versenyt a hazaival, még a kicsi fejeknek is megvan az erejük és a jó ízük. A behozatali néha talán szebb, de koránt sincs annyira jó az íze, mint a hazainak – véli Bátori Hermina.

A rendezvényen sor került az újszülöttek köszöntésére és fokhagymával kapcsolatos ügyességi játékokra is. A gyerekek abban versenyeztek, hogy ki töri leggyorsabban a fokhagymát gerezdekre, a felnőttek esetében pedig a leggyorsabb füzérfonó kapott ajándékot. A fokhagymafesztiválon művelődési műsor is zajlott, majd pedig a Koktél zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket.