2024. április 27., szombat
CSÓKA

A múltból merítve megmenteni a jövőt

Az utóbbi öt évben nagyot változott az asztalitenisz-élet Csókán, hiszen a lánycsapat fél évtizede még rájátszás-döntőt játszott, az idén pedig kiesett a Szuperligából. Mindezért riadót kellett fújni az ország egyik legjobb nevelőközpontjában, hiszen a bánáti községben és tőle öt kilométerre, Zentán is a teljes leépülés fenyegeti ezt a sportágat, ezt pedig senki sem nézheti tétlenül ezekben a közegekben, főleg nem a sportág szerelmesei.

Csókán természetesen ilyennek számít Kormányos László, a női csapat egykori vezetőedzője, aki az említett öt év után úgy látta, lépnie kell, mert a dolognak nem lesz jó vége. De nem csupán ő gondolta így, ezért a múlt héten igen illusztris társaság gyűlt össze a klubban, kezdve De Souza Erdélyi Szilviától, aki jelenleg a szerbiai női kapitányi posztot tölti be, egészen a Tápai nővérekig, Berze Éváig és Gyurcsik Tímeáig.

A lánycsapat alig 2-3 játékosra maradt, hiszen Kormányos Zsanett tanulmányútra az Egyesült Államokba távozik, Fejős Anna pedig a budapesti Statisztikába igazolt, s időközben már korosztályos magyar válogatott lett. Nem lehetett ezt a folyamatot tétlenül nézni, hiszen a klub az idén ünnepli fennállása 55. évfordulóját, s szeptember 1-jén tartjuk meg a 8. Szabó István Emléktornát. Ezek az események arra ösztökéltek bennünket, hogy teljesen újraszervezzük a csókai pingpongcsaládot, s visszacsalogassuk azokat a játékosokat, akikkel biztosítva lehet az itteni asztalitenisz jövője. Ebben nagy lépés, hogy Sanja Bečejski vállalta az edzősködést, én is besegítek heti több alkalommal, s a meccsekre is én vezetem a csapatot, nekem van erre licencem. Nos, ami a lányokat illeti, Újvidékről sikerült visszacsalogatni Ivana Milovanovićot és a szabadkai Mészáros Izabellát, a harmadik táblán pedig az idősebb nemzedék segít be, Katarina Golić és Bečejski, de Tápai Évi is megígérte, néhány meccs erejéig számíthatunk rá. Nos, ahogy Évit ismerjük, ő nem engedi meg magának, hogy ebben a mezőnyben kikapjon, de le van igazolva Danica Stanimirov, Vesna Kurteš és Li Maksimović is, a fiatalok közül pedig Teodora Galić, Jovana Glišin és Nataša Oluški várja a lehetőséget – mondta Kormányos, aki azt is elárulta, Erdélyi Szilvia most több hétig itthon lesz, s ő is besegít az edzésekbe.

A Csókának fiúcsapata is van, amely a Vajdasági ligában versenyez. Ez a gárda jelentősen megerősödött Stefan Komlušan érkezésével, aki eddig az újvidéki Radničkit erősítette, mellette pedig Andrej Ilijašev, Milan Komlušan, Pavić Patrik, Ábrahám Kristóf és Détari Ivan tagja még a csapatnak.

Ez a felállás további pénzeszközöket igényel majd, de reméljük, hogy a község és a támogatók mögénk állnak, s biztosíthatjuk a sportág itteni jövőjét – fejtette ki az egykori-újbóli edző.

Szurkolunk a csókaiaknak, csakúgy, mint a zentaiaknak. Elvégre az elmúlt évek legtermékenyebb és legeredményesebb munkája e két közegben folyt, innen jöttek ki azok a lányok, akik később a nemzetközi színtéren is megállták a helyüket...