2024. április 26., péntek

Készen állnak a lovasok a kétbázisos csillagtúrára

Adáról vasárnap tizenkét lovas vág neki a bácskai és bánáti helyszíneket bejáró IX. Vajdasági Lovastúrának

Az adai Nyergel, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület augusztus 12. és 18. között kilencedik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Lovastúrát a lovaglás, a lovastúrázás és a természetjárás népszerűsítésére. Illés Ferenc egyesületi elnök elmondta, hogy két bázisról vágnak neki a bácskai és bánáti tájnak, mégpedig a Völgypart szomszédságában lévő Nagyvölgyben lévő Berze-etnotanyáról és a hódegyházi Bajúsz-juhásztanyáról:

Illés Ferenc (Csincsik Zsolt felvétele)

Illés Ferenc (Csincsik Zsolt felvétele)

Gyarmat István (Csincsik Zsolt felvétele)

Gyarmat István (Csincsik Zsolt felvétele)

– A lovastúra munkacíme Csillagtúra a Csík-völgyében és a bánáti pusztában. Eszerint az idén nem a nagy távolságok megtételéről szól a túra, hanem arról, hogy két bázisról bejárjuk a környéket. A bázisok egymástól elég nagy távolságra vannak, ezért három napba telik, míg végiglovagolunk a két bázist összekötő útvonalon. Az első bázis a Nagyvölgyben fekvő Berze-etnotanya, a másik pedig a hódegyházi Bajúsz-juhásztanya. Az összekötő bázisok a tornyosi Betyák-birtok és a zentai Lovastanya – magyarázta Illés Ferenc.

 – A túra első napján Adáról indulunk, megpihenünk a törökfalui búcsúban, majd onnan ellovagolunk a nagyvölgyi Berze-tanyára. A második nap a Csík jobb oldalán fölmegyünk Zentagunarasig, megnézzük útközben a látványosságokat, megpihenünk, aztán visszalovagolunk. A harmadik nap a Berze-tanyáról elmegyünk Tornyosra. A negyedik nap Tornyosról Zentára. Majd az ötödik nap Zentáról Hódegyházára lovagolunk. A hatodik napon megnézzük a Hódegyháza mellett fekvő nagy természetvédelmi területet, majd visszamegyünk a Bajúsz-juhásztanyára, ahol megpihenünk és onnan indulunk a hetedik napon vissza Adára. Eredetileg egyhetes csillagtúrát terveztük, de Gyarmat István barátommal, túravezetővel nem vagyunk az egy helyben ülés hívei, ezért választottuk a két bázispontot. A túra lényege, hogy olyan bázisokat találjunk, ami nemcsak nekünk felel meg, hanem a majdani lovastúrázóknak is. Szeretnénk bizonyítani, hogy ezek a bázisok alkalmasak legalább tizenkét lovas és ló ellátására, valamint a környéken van látnivaló is. Ez egyfajta promóciója ezeknek a lovasbázisoknak, emellett a természetjárás szépségére szeretnénk felhívni a figyelmet – nyilatkozta Illés Ferenc.

Lovasok egy korábbi lovastúrán (Csincsik Zsolt felvétele)

Lovasok egy korábbi lovastúrán (Csincsik Zsolt felvétele)

A túravezető ez alkalommal is Gyarmat István lesz, akárcsak a korábbi lovastúrákon. Elmondta, hogy a túrán a megszokott csapat vesz részt, akik már több éve résztvevők, illetve egy-két újonc. A lovasok javarészt földes úton lovagolnak majd a nagy melegben, mert a túravezető hőségre számít, és a korábbiakhoz képest könnyebb lovastúrára.

– Az idén arra számítok, hogy a túra valamennyivel könnyebb lesz, mint a korábbiak. A távok is kisebbek lesznek, hiszen nem arról szól a túra, hogy minél hosszabb távot lovagoljunk le. A közúti közlekedéssel eddig sem volt nehézségünk, de szerintem most könnyebb lesz, és egészen más lesz a lovaglás, mert ezen az útvonalon nem kell annyira odafigyelni a többi közlekedőre, mintha forgalomban az autók között haladnánk – emelte ki Gyarmat István, aki hozzátette, hogy a lovasok már készen állak túrára.

 – A lovak nálam hajtva vannak mindennap. Ezeket szoktam kiadni a lovasoknak. Azok, akik saját lóval vesznek részt a túrán, már szintén időben elkezdték a készülődést. A lovakat naponta hajtani kell, mert a túrán egy-egy nap legalább ötórát lovon ülünk, ami a jószágoknak is elég megterhelő. A bázisok ismerős helyek és helyszínek. Vannak olyan helyek, ahol már korábban jártunk, szerintem minden jó lesz. A túrán a lovasok java kint alszik a lovak mellett. Az eddig bevált rendszer szerint lószállító utánfutó kísér bennünket a lovasok holmijával. Ha esetleg megsérül valamelyik ló, akkor ezzel elszállíthatjuk, amire mindeddig csak egy túrán volt szükség – nyilatkozta a túravezető.

A két szervező elmondta, hogy a lovastúra lebonyolítását támogatja Ada község önkormányzata, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és az adai Tápai-Gear cég. A korábbi évekhez hasonló az idén is az adai Dobai Videó- és Fotóstúdió munkatársa, Mihalek György filmet és fényképeket készít az egész túráról.