2024. április 27., szombat

Tízéves a Kisbácska

A Kisbácska Szklerózis Multiplex egyesület 2008-ban alakult meg azzal a céllal, hogy az e betegségben szenvedőket összegyűjtse, segítséget nyújtson nekik, és bevonja őket különféle tevékenységekbe.

A cél, hogy a szklerózis multiplex betegséggel együtt élők is minél teljesebb életet élhessenek, megtalálják a megfelelő elfoglaltságot, illetve segítséget kapjanak a mindennapjaikban. Az egyesület jelenleg 39 tagot számlál, akik igyekeznek minden téren aktívak lenni. A Vöröskereszt topolyai szervezetének épületében mini rehabilitációs szobát alakítottak ki, hogy a fizioterápiához minden tag könnyen hozzáférhessen.

A tíz éve fennálló egyesület munkájáról, tevékenységéről, valamint a további tervekről Nyeső Pault, az egyesület elnökét kérdeztük.

– Apró, de biztos léptekkel haladtunk előre a céljaink megvalósításában. Egyre több pályázaton veszünk részt, és egyre többen figyeltek fel azokra a problémákra, amelyekre egyesületünk rámutatott. A tagságunkat is igyekszünk minél több tevékenységbe bevonni. Pályázatokon keresztül támogatja egyesületünket a köztársasági minisztérium, a tartományi titkárságok, Topolya község, Kishegyes község, a topolyai helyi közösség, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Ugyanakkor sok segítséget kapunk a Vöröskereszt topolyai szervezetétől, a Petőfi Sándor Cserkészcsapattól, a Capriolo vállalattól, a Komgrad Kommunális Közvállalattól és magánszemélyektől is. Tribünöket, előadásokat, kézműves műhelyeket szervezünk, de részt veszünk minden olyan programban, amin csak tudunk, mint amilyenek a főzőversenyek vagy fásítási, takarítási akciók. Idővel megerősödtek a határon túli kapcsolataink is, ma már több magyarországi, horvátországi egyesülettel működünk együtt. Emellett a hazai egyesületekkel rendszeresen szervezünk közös aktivitásokat, részt veszünk egymás rendezvényein. Nem feledkezünk meg azokról a tagjainkról sem, akik ágyhoz kötöttek, és gyakran mi vagyunk számukra az egyedüli kapocs a külvilággal – mondta az elnök.

A Kisbácska Szklerózis Multiplex egyesület július végén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A kerek évforduló megünneplésével kapcsolatban az egyesület elnöke arra is kitért, hogy a rendezvényen részt vettek mindazok az egyesületek, akikkel az elmúlt évek során együttműködési kapcsolatot építettek ki.

– A topolyai rendezvényen 19 egyesület több mint 120 taggal vett részt, ezenkívül jelen voltak a Vöröskereszt, Kishegyes község és a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház képviselői is. Ez a rendezvény egy kötetlen jellegű barátkozás volt, melynek során a sokéves kapcsolatokból kialakult barátság, tolerancia volt a fő téma. Sikeresen megismertettük egymással azokat az egyesületeket, amelyek először találkoztak, de összehoztuk azokat az embereket is, akik más korábbi akcióinkról már ismerték egymást. Két napon keresztül nagyon sok új barátság született, nagyon sok eszmecsere, tapasztalatcsere zajlott, és mindenki nagyon várja már a következő találkozást egy hasonló alkalommal – mondta el az elnök.

A betegségben is aktívnak maradni nagyon fontos, ebben a Kisbácska Szklerózis Multiplex egyesület élen jár. Számos aktivitásuk mellett az idei nyárra is vannak terveik. Ilyen például, hogy részt vesznek egy négynapos kézműves táborban, valamint a niši szklerózis multiplex egyesület fennállásának évfordulóján. Az Expo–2018 kiállításon, a magyarországi országos SM-napon, az inđijai egyesület fennállásának évfordulóján, Berekfürdőn a Mosolyhét táborban, Horvátországban a nemzetközi SM-napon is ott lesznek, és igyekeznek minden alkalmat megragadni arra, hogy felhívják a figyelmet a rokkantsággal élők helyzetére és annak javítására.