2024. április 27., szombat

Ötszáz köbméter hulladék vár elszállításra

Megkezdődött Szabadka Város legnagyobb illegális szemétlerakójának felszámolása a hajdújárási helyi közösségben

A Szabadkai Zöldek polgári egyesület kezdeményezésére a Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a szabadkai helyi önkormányzat támogatásával pénteken megkezdődött a város legnagyobb illegális szemétlerakójának felszámolása. A szemétlerakó Hajdújárás mellett helyezkedik el, és az odavezető földes utat több száz méteren keresztül szemét szegélyezi.

Bojan Šoralov, a Szabadkai Zöldek elnöke, aki egyben a projekt koordinátora, nyilatkozott lapunknak a szemétlerakó felszámolásával kapcsolatosan.
– Fehér Illéstől, a hajdújárási helyi közösség képviselőjétől szereztünk tudomást erről az illegális szemétlerakóról. Célunk a szemétlerakó teljes felszámolása, ugyanis a felgyülemlett hulladékot az elmúlt 15-20 évben csak egy nagy gödörbe tolták bele a munkagépek, és sohasem került sor annak a városi szemétlerakóba való elszállítására. Az illegális szemétlerakó egy megközelítőleg 450 méter hosszú és 35 méter széles területen terül el. A felgyülemlett hulladékot a tervek szerint augusztus végéig eltakarítják a munkagépek, és elszállítják a városi szemétlerakóba. Mindenféle szemét van itt, például épülettörmelék, háztartási szemét, szerves és szervetlen eredetű hulladék – mondta Bojan Šoralov.
A projekt koordinátora rámutatott arra is, hogy a szemétlerakó komoly fertőzés forrás, emellett a földalatti vizek állapotára is nagyon rossz hatással van. Šolarov azt is elmondta, hogy a továbbiakban a kisebb illegális szemétlerakatok felszámolására is sort szeretnének keríteni.
– A város és a polgármester, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium támogatása nélkül nem kerülhetett volna sor ezen projektum megvalósítására. A Környezetvédelmi Minisztérium 700 ezer dinárral járult hozzá a terület megtisztításához, míg Vladimir Mitrović az építkezések előkészítésével foglalkozó magánvállalata donációja 400 ezer dinárt tesz ki. Becslések szerint a hajdújárási illegális szemétlerakón ötszáz köbméter szemét van, ehhez még hozzá kell számolni az építkezési törmeléket, aminek mennyiségét még nem tudtuk felbecsülni.Az illegális hulladék elszállítását követően, térfigyelő kamerákat szerelünk fel, hogy meggátoljuk azt, hogy a helyszínen újra illegális szemétlerakat alakuljon ki. A felügyelőség ellenőrizni fogja a területet és aki illegálisan szemetet halmoz fel, azt a Környezetvédelemről és a hulladékkezelésről szóló törvény értelmében megbüntetik – hallhattuk Bojan Šoralovtól.