2024. április 27., szombat

Sok helyen elverte a jég az uborkát

Az időjárás nem kedvezett a zentai zöldségtermesztőknek

A nagy esőzések következményeként sok kis- és nagytermelő elmondhatja, hogy a 2018-as év nem a meggazdagodásról szól, legalábbis ami a zöldségtermesztést illeti. A hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék, a pára és a nedvesség sok betegséget hozott a növényeknek, köztük az uborkának is, aminek a termesztése kis háztáji és nagy termelési szinten is folyik Zentán.

Sok betegség fogta az idén az uborkát (Szabó Nóra felvétele)

Sok betegség fogta az idén az uborkát (Szabó Nóra felvétele)

Sóti Ferenc, a zentai Gazdakör elnöke szerint nehéz megvédeni az uborkát a betegségektől, pláne így, hogy minden évben másmilyen időjárással találjuk magunkat szembe:

– A környékről sokan hozzák Zentára az uborkát, pl. Nagykikindáról vagy Óbecséről is, így elég nagy rálátásunk van arra, hogy az idei év kinek milyen volt uborkatermesztés szempontjából. Elmondhatjuk, hogy 2018-ban nagyon megcsappant a mennyisége, hiszen sok helyütt elverte a jég a tavasszal. Másodvetésre meg most indult meg az uborka, de az is sok megbetegedett. Ahogy én tapasztalom, az a baj, hogy nem tudjuk megvédeni. Egyszerűen nincs két egyforma év, hogy meg tudnánk állapítani, hogyan kellene hatékonyan védekezni. Minden év másmilyen, szóval nagyon nehéz. Olyan betegségek fogják meg a növényt, amiket lassan már permettel sem tudunk kiküszöbölni. Idő előtt leperzselődik a levele, és ha nincs levél, nincs uborka sem – magyarázta a Gazdakör elnöke.

Elmondása szerint nagy gondot okoz a szélsőséges időjárás, hiszen vagy nagyon esős az idő, vagy nagyon meleg van. A savas esőről nem is beszélve, amire szintén érzékeny az uborka.

Surányi Lehel helyi termelő szintén hasonlóan vélekedik:

– Általában elmondhatjuk sok más zöldségről is, például a paprikáról, a paradicsomról vagy a krumpliról, hogy nem kedvezett neki a sok eső. Egyértelmű, hogy az idei időjárás nem kedvez a termelőknek. Természetesen ez is mind függ a területtől, mert ha délebbre megyünk, már jobb, egészségesebb terményekről beszélhetünk, hiszen eső is kevesebb volt. De itt felénk, Zentáról és környékéről ez nem mondható el – magyarázta.

A téma tüzetesebb vizsgálata érdekében a zentai piac árusait is megkérdeztük, hogyan látják ezt a kérdést, vajon milyen az idei zöldséghozam. Akár uborkáról, akár más zöldségféléről beszélünk, hasonló véleményen vannak a kistermelők, vagyis gyenge vagy közepesnek mondható termésről számolnak be. Van, akinél a paradicsom termett rosszul, kemény lett a héja, elverte a jég, néhány helyen pedig megfeketedett, de ugyanígy az uborka is.

Az idei év sok nehézséget hozott a zöldségtermesztőknek. Bízunk benne, hogy a következő időjárása jobb lesz.