2024. április 26., péntek

Gyilkosok nyomát kutatva

A budapesti Murder kiállításon jártunk

Budapesten több helyen is sokat sejtető plakátokkal hirdetik a Murder – A gyilkos tárlat című kiállítást.
A Király utcában lévő rendhagyó tárlaton, mintegy ezer négyzetméteren 21 interaktív kiállítószoba várja a látogatókat, ahol megelevenednek az elmúlt századok leghíresebb gyilkosai és gyilkosságai.
A speciális effektek, mint a holoplex, a 3D-vetítések, szag- és hőhatások, páravetítés és pneumatikus szobamozgatások várják a kíváncsiskodókat, akik kisebb csoportokba tömörülve tekinthetik meg a gyilkosok történeteit, interaktív tárlatvezetéssel, sötétben tapogatózva, szobánként új korba és történetbe csöppenve.
Bár a kiállítás marketingje többet kínál, és a látogató talán többet is vár el, mégis érdemes belépőt váltani, hiszen az egyedülálló technikával bemutatott esetek a gyilkosok személyiségére, történetére koncentrálnak, kiemelve egy-egy momentumot, motívumot életükből. Részt vehetünk Ted Bundy kivégzésén, láthatjuk az ajtó előtt ácsorgó bostoni fojtogatót, sőt, Rosztov erdejében is megfordulhatunk, ahol a 90-es években kapták el Csikatilót. A narrációnak köszönhetően minden szobában új történet vár minket, érdekes információkkal, tényekkel.
A kiállításon nem a durva erőszak bemutatása a cél, hanem történelmi tényeken keresztül szembesítik a látogatót a tragikus valósággal, így a kiállítás végére bizonyosságot nyer az, hogy senki sem születik szörnyetegnek.