2024. április 27., szombat

Kitüntették hősies magatartásáért

A hódegyházi Tóth Tibor megfékezte a tüzet
Tóth Tibor (Gergely József felvétele)

Tóth Tibor (Gergely József felvétele)

A hódegyházi Tóth Tibor egy ideje már Törökkanizsán lakik, de rendszeresen visszajár szülőfalujába. Részt vett a nemrégiben megtartott falunapi ünnepségen is, ahol lélekjelenlétének és gyors reagálásának köszönhetően sikerült megfékezni az egyik sátorban keletkezett tüzet. Bátorságáért és hősies magatartása elismeréseként a csókai önkormányzat kitüntette.

A falunapi főzőverseny alkalmával egyik sátorban kigyulladt a gázpalackra csatlakoztatott csővezeték. A váratlanul fellobbant lángok hamar átterjedtek a sátorra, nagy riadalmat és pánikot keltve. A közelben tartózkodó Tóth Tibor, a hódegyházi önkéntes tűzoltó testület egykori aktív tagja nem ijedt meg a felcsapó lángoktól, hanem akcióba lépett.

Tibor elmondta, hogy egy pukkanást hallott, majd amikor a hang irányába nézett, látta, hogy a közeli sátorban tűz ütött ki. Nem sokat tétovázott, az első gondolata az volt, hogy a tűz közeléből el kell távolítani a gázpalackot, mert ha az netán felrobban, nagy baj lehet belőle. A falunapi eseménynek több száz helybeli és vidéki részvevője volt, akár szerencsétlenség is történhetett volna. Amikor Tibor közelebb lépett a gázpalackhoz, akkor vette észre a baj forrását, a palackból kiáramló gáz égett, ezért megpróbálta elzárni a nyitott szelepet. Elsőre azonban nem sikerült hozzáférni a gázpalackhoz, ekkor sietett a segítségére Tóth Dávid, elmozdította a palackot, így Tibor el tudta zárni a gázt, és ezzel megszűnt a tűz utánpótlása.

Végül is szerencsére nagyobb baj nem történt, a váratlanul keletkezett tűzben senki sem sérült meg súlyosabban, csak a bajban hősiesen viselkedett Tóth Tibor szerzett a lábán másodfokú égési sérüléseket, ezért két hét betegszabadságra írta ki az orvos.

A csókai község önkormányzata úgy határozott, hogy Tóth Tibort kitüntetik a Hódegyházán keletkezett tűz megfékezése alkalmával tanúsított hősies magatartásáért. Az önkormányzattól egy karórát kapott ajándékba, ami emlékeztetni fogja bátor magatartására, amit a bajban tanúsított. Az ajándékot Stana Gyömbér polgármester asszony adta át, aki a község nevében megköszönte Tibornak önfeláldozó magatartását.