2024. április 19., péntek

Bolíviában elnöki jelképeket loptak

Ellopták a bolíviai elnöki jelképeket, az 1825-ből származó, smaragddal díszített arany elnöki medált és a nemzeti színű vállszalagot - jelentette be a dél-amerikai ország védelmi minisztere.

A közlés szerint a lopás szerdára virradóra történt "tisztázatlan körülmények között", a jelképek biztonságáért felelős tisztségviselőt letartóztatták, és a palotaőrség vezető beosztású tagjait is érintő vizsgálat indult.
A medált és a vállszalagot általában a nemzeti bank egy páncéltermében őrzik, de időnként kihozzák, hogy az elnök viselhesse azokat állami rendezvényeken.

Evo Morales elnök hétfőn még viselte a jelképeket egy függetlenség napi ünnepségen, szerdán azonban már nélkülük volt kénytelen megjelenni egy katonai díszszemlén.

„A tárgyak eltűnése súlyos csapás a köztársaságra, az államra. Olyan, mintha Angliában a koronaékszereket lopnák el” - kommentálta a történteket Carlos Mesa volt államfő.

A medált a frissen alakult bolíviai parlament ajándékozta 1825-ben Simón Bolívarnak, az állam megalapítójának, és azt 1826-től kezdte viselni elnöki jelképként az ország első államfője, Antonio José de Sucre, Bolívar közeli harcostársa.
A La Paz-i védelmi minisztérium közölte, hogy a titkosszolgálatokat és az összes állami intézményt mozgósították a tolvajok megtalálására.