2024. április 27., szombat

Menekültlakások ezrei épülnek

Újvidéken 615 lakást kapnak a kilencvenes évek háborús menekültjei – Tegnap helyezték le a veterniki komplexum alapkövét

Veterniken 276 lakásból álló komplexum építésébe kezdtek, valamennyi lakást a horvátországi és bosznia-hercegovinai menekültek rendelkezésére bocsátják majd. Tegnap helyezték le a munkálatok kezdetét jelző alapkövet Ivica Dačićnak, a szerb kormány külügyminiszterének, Miloš Vučević újvidéki polgármesternek, nemzetközi szervezetek képviselőinek és a lakásra váró menekült családok tagjainak jelenlétében. Az építkezést külföldi adományokból finanszírozzák, és 6,4 millió euróba kerül. Húszezer négyzetméternyi telken helyezkednek majd el az épületek, melyek állítólag már a jövő év novemberére készen állnak. A legtöbb pénzt az Európai Unió adja, de az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Románia, Magyarország, Horvátország, Norvégia és Svájc is hozzájárult bizonyos összeggel a menekültlakások megvalósításához. Egy regionális lakásépítési program részprojektumáról van szó. A projektum egészével összesen 7129 lakás és ház épül fel a több mint két évtizede menekültnek számító emberek számára. A projektum megvalósítása összesen 128 millió euróba kerül.

Dačić beszédében arról számolt be, hogy a veterniki 276 lakás mellett további harminc újvidéki lakást vásárolnak fel a menekültek számára. Futakon ugyancsak építenek 150 lakást, 94 új otthonnak a tervezése is folyamatban van. Mindent összevetve csak Újvidék község területén 615 lakás áll készen egy-két éven belül a kilencvenes évek háborúinak szerb menekültjei számára.
A szerb diplomácia vezetője arra emlékeztetett, hogy 1996-ban 46 ezer menekültet vettek nyilvántartásba Újvidéken, ma a számuk 2498, de ide kell számolni a mintegy négyezer ideiglenesen kitelepített koszovói menekültet is.

SÉRTŐ MEGJEGYZÉSEK

Ivica Dačić az alapkőletételt követően adott nyilatkozatában már nem állhatta meg, hogy ne kritizálja a horvát államot és hogy ne elemezze saját szemszögéből a történelmet. Kijelentéseiben sértő megjegyzésekkel illette a szomszédos országot, melyet egy pillanatban, történelmi visszatekintésében „fasisztább"-nak minősített a hitleri Németországnál is. Dačić a kilencvenes évek háborúiról szólva azt mondta, a horvátok a tények megváltoztatásán munkálkodnak, mert sohasem volt „nagyszerb" agresszió abban az országban, a népirtás egyetlen áldozatai ugyanis a szerbek voltak, s véleménye szerint ezt bizonyítja a Szerbiába érkezett menekültek száma is. Ha a szerbek hajtottak volna végre népirtást, akkor a menekültek nem itt lennének. Nem volt szerb agresszió Horvátországban – ismételte meg az újságírók előtt többször is.

– Folyton Szerbiának tartanak leckéket, azt mondják, szembesülnünk kell a történelmünkkel! Nekik kellene szembesülniük mindazzal, amit tettek. Mi megbüntettük azokat, akik háborús bűnöket követtek el, ők ünneplik azokat, akiknek ugyanilyen bűn szárad a lelkükön. Szerbia mindent tisztázott a múlttal kapcsolatban – hangsúlyozta Veterniken a miniszter.

KESERŰSÉG ÉS BÜSZKESÉG

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere azt mondta, hogy vegyes érzelmekkel érkezett a menekültlakások építésének helyszínére. Keserűséget érez amiatt, hogy 1995-ben a horvátok kiűzték évszázados lakhelyükről a szerb lakosságot, de büszkeséggel tölti el az a tény, hogy a szerb államban minden menekült új otthonra lelt, egyenrangú polgárnak érezheti magát. Úgy fogalmazott, a városi önkormányzat szem előtt tartja, hogy Veternik a legtöbb menekültet befogadott helységnek számít nem csupán az újvidéki községben, hanem Szerbia egészében is, s függetlenül a most induló lakásépítéstől, a város még az idén további hárommillió eurót ruház be a település fejlesztésébe. A polgármester kifejtette, a cél az, hogy a projektumok megvalósulása után Szerbiában egyetlen menekült státusú személy se tartózkodjon, valamennyiüknek legyen fedél a fejük felett.

ÚT A BIZTONSÁGOS JÖVŐ FELÉ

Ha a régió egészét vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy az Európai Unió különféle projektumok révén immár 230 millió eurót adományozott a menekültek ellátására – jelentette ki az eseményen Mateja Norčič Stamčar, az EU szerbiai küldöttségének külügyi megbízottja. Mint mondta, az előttünk álló periódusban több ezer lakást építenek még fel a lakhatási problémák megoldása céljából. Hans F. Schodder, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai vezetője szerint a projektumnak köszönhetően biztonságos jövőt is építünk, s arra emlékeztetett, hogy mindez a szarajevói folyamatnak köszönhetően indult el, António Guterres ENSZ-főtitkár kezdeményezésére. Új esélyt, új életfeltételeket, változást ígér minden menekültnek az új lakás, és egyben a régi gondnak a felszámolását – fogalmazott James Stockstill, az EBESZ jelenlevő képviselője.