2024. április 27., szombat

Csupán a körte- és a birsalmatermés ígéretes

Dél-bánáti szilvából főzik a pálinkát a bácskossuthfalviak – Az idén a gyümölcsösökben 98 százalékos fagykár keletkezett

A tavaszi fagyok szinte teljesen tönkretették a topolya községi gyümölcstermést. A barackosokban 100 százalékos a kár, a szilva 98 százaléka lett oda, de az almaféléket és a málnát kivéve mindenhol kevesebb a hozam – tudtuk meg Fábrik Attilától, a Rizling Gyümölcsészek és Szőlészek Egyesületének elnökétől.

A többi gyümölcs hozamával összehasonlítva a körte jól termett – mondja Fábrik Attila, a Rizling elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A többi gyümölcs hozamával összehasonlítva a körte jól termett – mondja Fábrik Attila, a Rizling elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Barackból körülbelül 7 holdnyit gondoznak a faluban, sajnos a termés az idén teljesen megsemmisült a tavaszi fagyok miatt. Meglepő módon elvétve, egy-két védett helyen levő, később virágzó szilvafán találni gyümölcsöt, de egyébként a környék körülbelül 8 holdnyi szilvásában szinte sehol nem szüretelnek gyümölcsöt. Itt is közel 98%-os kár keletkezett. Aki pálinkát akar főzni, az egyebek mellett Dél-Bánátból vásárol gyümölcsöt. A megy- és a cseresznyetermés, fajtától függően, változó jellegű volt az idén, egyébként mintegy 12 holdnyi meggyest tartunk nyilván. A cseresznye és a megy a többi gyümölcshöz képest kimagasló hozammal termett, viszont a több éves átlaghoz viszonyítva 20 százalékkal gyengébben. Bácskossuthfalván körülbelül 800 csemege, téli és Vilmos körtefát tartunk nyilván, ez is károsodott a virágzáskor, de azért valami maradt is belőle. A becslések szerint 50–55 százalékos termésre számíthatunk – hallottuk a Rizling elnökétől, aki elárulta azt is, hogy a fagyok egyedül az almafélékben nem tettek jelentős kárt az idén.

– Nagyon szép birstermésre számíthatunk, hiszen később virágzik, már amikor a korai körte termése megjelenik a fán. Bácskossuthfalván és Pacséron nem jellemző az almatermelés, de a házaknál azért van néhány ilyen fa is, ezeken szintén szép termés ígérkezik. Bácskossuthfalván, illetve a falu körül 4 holdnyi málnaültetvény terül el. Múlt évben alig termett a gyümölcs, ehhez képest az idén rekord mennyiségben ontja a terményt. Üröm az örömben viszont, hogy a felvásárlók annyira leverték az árát, hogy csak feldolgozott állapotban éri meg értékesíteni, magáért a gyümölcsért egyszerűen még leszüretelni sem fizetődik ki – nyilatkozta Fábrik Attila, akitől a falu népszerű Szüreti-napi rendezvénysorozatára készülve érdeklődtünk a szőlőskertek állapota iránt.

Fejlődik a körte a gyümölcsösben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fejlődik a körte a gyümölcsösben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Bácskossuthfalván körülbelül 12 hektáron terülnek el a szőlőskertek, főleg rizling és kékfrankos tőkét ültettek a borászaink. A gyümölcs nagy része 90–95 százalékban elfagyott az idén, a Vince-napi venyigeszentelő utáni kemény fagyok következtében. Van néhány fajta, ami ellenállóbb a faggyal szemben, mint mondjuk a Bianca. Ez sem termett ugyan 100 százalékban, de mégsem fagyott le teljesen. Érdekesség, hogy a faluban a közelmúltban ültetett kb. 1 hektáros csemegeszőlő ültetvényen viszont rekord mennyiségű a termés. Ez annak köszönhető, hogy a termelő időben lehajtotta és betakartatta a fiatal szőlőtőkéket földdel, majd a megfelelő időben kitakarta. Van még elvétve a faluban úgynevezett bakhátas szőlőtőke, amit nem az általánosan elterjedt lugasra futtatott módon gondoznak. Ezt az idősebbek, ha idejük, erejük engedi szintén, be szokták takarni földdel. Ezeken a tőkéken is szép termésre számíthatnak – hallottuk a Rizling elnökétől, aki elmondta azt is, hogy a gyümölcsfák a terméskiesés következtében és a rengeteg eső hatására hatalmas növekedési tempót produkálnak az idei nyáron.

– A termés nem húzza el a fa energiáját, ezért azt növekedésre fordítja. Ezért többször kellett zöldmetszést alkalmaznunk az átlagosnál. Medárd napjáig szinte alig esett eső, és azok, akik nem vették fel időben és megfelelően a védelmet a körtebolhával és a levéltetűvel szemben, azok hatalmas gondokkal szembesülhettek a nyár első felében. Ezek a kártevők a száraz, meleg időjárást kedvelik, ezért a későbbi esők nem kedveztek nekik. Később, az esős időszakban enyhébb ütemben permeteztünk a gombásodás, illetve a peronoszpóra ellen. A záporok után azonban nem volt tapasztalható az ilyenkor megszokott, hirtelen nyári hőség, inkább átlagosan hűvösebb idővel számoltunk eddig, ezért ezek a problémák nem jelentettek a későbbiekben sem gondot – zárta gondolatát Fábrik Attila.