2024. április 26., péntek

Új sorompó a Szabadegyetem parkolójánál

Szeptember elsejétől életbe lép az elektronikus megfizettetéses rendszer

A közelmúltban lapunk hasábjain olvashattunk arról, hogy Szabadka nem rendelkezik kellő mennyiségű parkolóhellyel, tehát ebből a szempontból kinőttük a várost. A probléma megoldása egyelőre várat magára. Korábban felmerült egy mélygarázs építése, de ez túl nagy befektetésnek bizonyulna, úgyhogy a helybelieknek és a vidékről érkezőknek a meglévő parkolókban kell feltalálniuk magukat, és helyet találniuk maguknak, illetve járművüknek. Például a Szabadegyetemnél lévő zárt parkolóban, amelyben 272 parkolóhely várja az autósokat.

Készül az új automata sorompó (Fotó: Benedek Miklós)

Készül az új automata sorompó (Fotó: Benedek Miklós)

Az említett parkoló esetében az autósok a parkoló elhagyásakor készpénzben fizették ki a parkolási díjat, viszont a megfizettetés viszonylag lassan folyt, és több esetben is várni kellett a kijáratnál. Éppen ezért született meg a döntés a parkolót kezelő Parking Kommunális Közvállalat részéről, hogy a meglévő kiléptetési rendszer mellett egy automata-sorompót is elhelyezzenek, ami felgyorsítja a kimenő forgalmat. Az új automata sorompó kialakítása július 11-én el is kezdődött, és lapunk kérdéseire a közvállalat illetékeseitől azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint szeptember elsejétől működésbe is léptetik az új rendszert. A rendszer kiépítése megközelítőleg 4,8 millió dinárt vesz igénybe, és ezt teljes egészében a közvállalat költségvetéséből fedezik.

Mint megtudtuk, a parkolóban eddig kétféle módon folyt a megfizettetés. Az autótulajdonosoknak egyrészt lehetőségük volt havi bérletet váltani, másrészt a már említett módon, a parkoló elhagyása alkalmával készpénzben. Ezen parkoló esetében nincs lehetőség sms-ben intézni a fizetést, annak ellenére, hogy a város többi részén ez számít bevett módszernek. Szeptember elsejétől életbe lép az elektronikus megfizettetéses rendszer, ami hasonlít az autópályákon lévő fizetőkapus rendszerhez. A bejáratnál és a kijáratnál is egy-egy kamerát helyeznek el, amely felismeri a jármű rendszámát, és automatikusan felnyitja a sorompót. Tehát a parkoló kijárata előtt 25 méterrel a járművek két csoportra válnak szét, így a tervek szerint nem alakulnak ki sorok. További újításnak számít, hogy a parkoló bejáratánál egy elektronikus kijelzőt helyeznek el, amelyen látható lesz a parkolóban lévő szabad helyek száma.

A parkolóban egyébként a parkolási díj 39 dinár óránként, a lakók kedvezményes havi bérlete 638,62, míg a teljes árú havi bérlet 3320,83 dinárba kerül. A közvállalat az új rendszer bevezetésével nem változtat az árakon.

Ide kapcsolódik a hír, miszerint az említett parkoló körül a jövőben megváltozik a közlekedési rendszer is. Az eddigiek során a parkoló elhagyását követően az autók jobbra és balra is fordulhattak. Ez is közrejátszott abban, hogy sorok alakultak ki a kijáratnál, hisz aki balra fordul, annak mindenkit el kell engednie, aki az Arsenije Čarnojević utca felől érkezik. A jövőben a parkolóból kijőve csak jobbra fordulhatnak az autósok.

Autóval igen, gyalogosan már nehezebben

(Fotó: Benedek Miklós)

A Szabadegyetemnél lévő parkolóban délelőttönként nem egyszerű parkolóhelyet találni. Sok esetben az, akinek a közelben van dolga, úgy dönt, hogy inkább meg sem próbál helyet találni járművének, mondván, úgyis csak pár percig állok meg, hát akkor miért fizessek egy teljes órát, illetve adott esetben hosszabb időt venne igénybe a szabad helyek megtalálása, mint maga az elvégzendő feladat. Így hát, amellett, hogy a parkoló tele van, valójában a parkoló körül is sorakoznak az autók. A gond ott kezdődik, amikor az út mellett, a többnyire a járdán parkoló autók akadályozzák a gyalogos forgalmat. Az út mellett pislogó autókat sok esetben csak úgy lehet megkerülni, hogy a gyalogos azt az úttesten teszi meg, kitéve ezzel magát mindenféle veszélynek, amit a közelben lévő szemafort elhagyó autók felgyorsulása jelent.