2024. április 26., péntek

Irán: Trump és szövetségesei elszigetelődtek az Irán-politikájuk miatt

Donald Trump amerikai elnök és közel-keleti szövetségesei elszigetelődtek Irán-ellenes politikájuk miatt - jelentette ki Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn az iráni állami televízió jelentése szerint.

"Mára Trump, Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a bizalmatlanság jelképeivé váltak" - mondta Zaríf. "Elnyomó politikájukkal és erőszakos eszközeikkel elszigetelték magukat. A világ eltávolodott tőlük ellenséges Irán-politikájuk miatt" - tette hozzá.

Kedden újra életbe lép azoknak az amerikai szankcióknak egy része, amelyek felfüggesztéséről a 2015-ös atomalku rendelkezett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína) és Németország, valamint Irán által aláírt nukleáris megállapodásban vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a büntetőintézkedések eltörléséért cserébe. Trump májusban egyoldalúan felmondta az általa sokat bírált egyezményt arra hivatkozva, hogy Teherán nem teljesíti kötelezettségeit, illetve az atomalku nem rendezi megnyugtatóan, átfogóan és hosszú távra a vitatott iráni tevékenységeket.

Izrael támogatta Washington döntését, míg Oroszország, Kína és Európa is a megállapodás megmentéséért küzdött.

A síita iszlám köztársaság vetélytársként tekint a szunnita Szaúd-Arábiára, és a két ország Irakban, Szíriában, Libanonban és Jemenben is szembenálló táborokat támogat.

"Ez a három ország (az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia) lélektani feszültséget akar kelteni Iránnal szemben" - figyelmeztetett Zaríf. "Túl fogjuk élni ezt a nehéz időszakot" - hangoztatta.

A szankcióktól és az újabb gazdasági nehézségektől tartva több városban vonult utcára a lakosság az elmúlt napokban. A tüntetők a kormány távozását követelték.