2024. április 27., szombat

Egy feltörekvő város sétálóhelye

Kidolgozás alatt a zentai Népkert urbanisztikai terve

Viszonylag rendezett állapotban várja látogatóit a zentai Népkert. A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő, rekreációs célokat szolgáló park nemcsak a természet kedvelőinek nyújthat szórakozási lehetőséget, hanem sportpályáival és stadionjával a sportkedvelőket, medencéivel az úszni vágyókat, játszóterével pedig a gyerekes családokat is csábíthatja.

Lenyírták a füvet a zentai Népkertben

Lenyírták a füvet a zentai Népkertben

Tari László zentai helytörténész elmondta, hogy a Népkert 1866-ban készült el Knézy Ferenc, zentai kertész elképzelései alapján.

– Zentának, mint föltörekvő városnak, szüksége volt egy sétálóhelyre, ebből a célból hozták létre a Népkertet a Tisza egykori árterületén. Fákkal, virágágyásokkal ültették be, 1875-ben pedig egy kisebb kioszkot is építettek, amit bérbe adtak. Itt főként italokat lehetett vásárolni. Később, a nyolcvanas években, Gombos Gábor polgármestersége alatt tovább rendezték a területet: fákat ültettek, illetve utakat építettek. Későbbi formáját, amelyre igazán büszkék lehettek a zentaiak, Galli Viktor főkertész kezei alatt nyerte el az 1910-es években. Akkoriban a város szeme fényének nevezték a Népkertet, délelőtt tambura-, délután cigányzene szólt, igazi sétálóhellyé vált. A második világháború után sajnos elhanyagolták a Népkertet, egyre kevesebb volt a virágágyás, a korábban kialakított tavak elerdősödtek.

Hozzátette, hogy a Népkertben a mai napig nagyon sok olyan védett növényfaj van, ami máshol nem található meg.

Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy folyamatban van a Népkert urbanisztikai tervének kidolgozása.

– A dokumentum még az idén elkészül. Tartalmazni fogja a park egészének használatára vonatkozó javaslatokat, tehát például a medencék, a wellnessrészleg és a kempinghely terveinek kidolgozását is.

Ha mindez megvalósul, remélhetőleg új erőre kap a hosszú ideig magára hagyott Népkert, és a zentaiak ismét a város szeme fényeként tekinthetnek rá, akárcsak egy évszázaddal ezelőtt.