2024. április 27., szombat

Érik a szőlő

Szüreti napokra készülnek Bácskossuthfalván – Könyvbemutató, színházi előadás, terményszentelő is lesz – Már lehet jelentkezni a főzőversenyre

Háromnapos mulatsággal várja az idén a bácskossuthfalviakat a szüreti napi rendezvénysorozat augusztus utolsó hétvégéjén és szeptember első napján.

A Paskó atya kottája és konyhája című könyv bemutatója augusztus 30-án, csütörtökön az ECHO Gyermek és Ifjúsági Rendezvényközpontban kezdődik. Ezt követően 20 órától az Egy bolond százat csinál című zenés bohózatot adja elő a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportja a színházban. A következő nap pénteken az elképzelések szerint 17 órától 21-ig Érik a szőlő, hajlik a vessző… címmel kezdődik szüreti nyitó ünnepség a Szent Dömötör és a Szent György Borlovagrend tagjainak közreműködésével a szőlőskertekben. A rendezvény alkalmat ad a helyi borászok részvételével borkóstolóra is valamennyi érdeklődőnek, ami mellé zenés mulatság is dukál. A jó hangulatról a mélykúti Szederinda Népdalkör, a bácskossuthfalvi Cimborák néptáncegyüttes és a Rezeda asszonykórus gondoskodik.

Szombaton a hagyományos helyszínen, a Koplalón folytatódik a bácskossuthfalvi Szüreti napi programsorozat a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar fellépésével és a főzőverseny kezdetével 9 órakor. A rendezvényt hivatalosan 10-kor nyitják meg a hagyományos terményszentelővel és folklórműsorral. Az idei szüreti napok alkalmával is megnyílik a borutca, amelynek paravánjai között bemutatkoznak a helyi bortermelők. Továbbá jurtát állítanak a hagyományőrző íjászok, virágvásár, terménybemutató, kirakodóvásár, fánksütés, taekwondo-bemutató és vidámpark jellemzi még a rendezvényt, és persze nem maradhat el a tűzoltók töretlen népszerűségű habpartyja sem, illetve a cserkészek stafétajátékokat szerveznek szintén a legkisebbek nagy örömére. A rendezvény jó hangulatáról az idén a Trocadero együttes gondoskodik.

KI FŐZI A LEGJOBB CSIRKEPAPRIKÁST?

Szeptember 1-jére hirdette meg a Bácskossuthfalvi Helyi Közösség az idei szüreti főzőversenyét a Koplalón. A szervezők a csapatok részére 2 kg csirkét biztosítanak, a szükséges bográcsot, tűzifát, fűszereket a jelentkezőknek kell állniuk. A húst 9 és 10 óra között osztják majd a szervezők a főzőhelyeiket elfoglalt csapatok részére. Az ünnepélyes eredményhirdetésen számos értékes ajándék mellett kiderül az is, hogy ki viheti haza a legjobb szüreti csirkepaprikásért járó vándorserleget. A főzőverseny zsűrijébe várják többek között Rácz Túrkevei Andrást, az RTL Klub mesterszakácsát, Gelei Tamás kunmadarasi séfet, és Ment Andrást, a VA-TE-BET igazgatóját, valamint Paskó Csaba plébánost. A szervezők hobbiszakácsok, baráti csoportok, munkaközösségek jelentkezését várják minden munkanapon 14 órai kezdettel a helyi közösség irodájában, vagy telefonon a 024/741-127-es elérhetőségen.