2024. április 27., szombat

Nagybecskereken benőtte a növényzet a Béga-tavat

Lassan negyven éve lesz annak, hogy Nagybecskereken lerövidítették a Bégát, a szárazon maradt meandere helyére tervezett tavak viszont mindmáig nem készültek el. Az egyik, a központhoz közelebb eső Hármas számú tó, félig kész, a másik kettő helyén azonban mocsarak és nádasok vannak.

A kacsáknak se könnyű (Fotó: Kecskés István)

A kacsáknak se könnyű (Fotó: Kecskés István)

A nyári hónapokban burjánzik a növényzet az Egyes számú tóban, amit évente többször is kell(ene) takarítani. Jelenleg már a kacsáknak is gondot okoz a tóban való úszkálás. Az idén eddig kétszer vágták a növényzetet, de ezt még legalább kétszer kell majd megtenni. Sem a város, sem a Természetvédelmi Rezervátumok közintézmény nem rendelkezik a víz alatti növényzet nyírásához szükséges géppel, amely mellesleg másfél millió dinárba kerül. Emiatt bérelni kell, ami várakozással is jár. A másik lehetséges megoldás a növényevő halak telepítése lehetne, amit azonban a rendezetlen vagyonjogi viszonyok akadályoznak. A létesítményeket ugyanis még a kataszterbe sem rajzolták be. A helyükön – a rajz szerint – még a Béga folyik... Közben folyamatban van a vagyonjog átruházása a Vajdaság Vizei Közvállalatról Nagybecskerek városára.
Kezdetben az évszázad beruházásaként emlegették, idővel azonban „ökológiai bomba” lett a Béga-folyó eltereléséből. A rossz tervezés egyik eddigi „leglátványosabb” következménye pedig az lett, hogy szárazon maradt a múlt század hatvanas éveiben épült függőhíd. A legnagyobb problémát a (leendő) Kettes számú tó okozza, amelyet fürdőhelyként tervezték meg, de a medrében már évek óta csak az esővíz gyülemlik, közben benőtte a nád. A környéken élők pedig folyamatosan a szúnyogok inváziójától félnek. Egyelőre nem tudni, hogy egyáltalán tartják-e majd magukat az eredeti tervhez. Ugyanis a város az utóbbi években jelentős beruházásokat hajtott végre a muzslyai homokoson, amely jelenleg a leglátogatottabb fürdőhely a környéken. A városnak van medencéje is. Ezért már olyan javaslat is elhangzott, hogy korcsolyapályát kellene létesíteni a tó helyett.
A jelekből ítélve nincs remény arra, hogy hazai forrásokból befejezzék a város egyik legnagyobb kommunális beruházását, hogy jobbra forduljon a tavak állapota. Elsőként ki kellene építeni a város szennyvíztisztítóját és iszaptalanítani a Bégát. Nyilvánvaló, hogy külföldi támogatással lehetne megoldani ezt.
A közelmúltban nagy vihart kavart az egyik vállalkozónak a kezdeményezése, hogy vízi szórakozóhelyet építsen a Béga-tóra. A környéken élők tiltakozása nyomán a vendéglős lemondott szándékáról. A polgárok megvédték a félig kész tavat, de a beruházás befejezésére azonban már nincs erő. A Béga-kanyar, illetve a tavak befejezéséhez ugyanis becslések szerint több millió euró szükséges.