2024. május 10., péntek
I. EURÓPAI JÁTÉKOK – XXXIV. ÚSZÓ-EB, GLASGOW

Katinkával szemben nincs elvárás

Ma Glasgow-ban, a „multisport Eb”, azaz az I. Európai Játékok keretében megkezdődik az úszó Európa-bajnokság is, amely augusztus 12-éig tart.

A magyar csapat aligha ismételheti meg a két évvel ezelőtti, londoni – valaha volt legjobb – teljesítményét, (10 arany), de azért Sós Csaba szövetségi kapitány ezúttal is jó szereplést és a nemzetek versenyében elsőséget vár a fellépő 26 úszójától. Az elmúlt hónap történéseit szem előtt tartva a kapitánynak nincsenek elvárásai a csapat sztárja, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával szemben, neki ugyanis az elmúlt fél év után ez a mostani Európa-bajnokság csak egy kiindulópont, a célja a 2020-as tokiói ötkarikás játékok.

A magyar férficsapat elutazás előtt (Fotó: MTI)

A magyar férficsapat elutazás előtt (Fotó: MTI)

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szervezet minden segítséget megadott a versenyzőknek a legjobb eredmény eléréséhez. Van, aki tanulni megy, van, aki döntőt akar úszni, van, aki érmet szerezne és van, aki az aranyra hajt, de én mindenkire büszke vagyok – fogalmazott a sportvezető.

A Helsinkiben július elején rendezett junior Európa-bajnokságon négy aranyérmet nyert Milák Kristóf elmondta, a korosztályos viadalon nem volt olyan jó formában, az érettségi sokat kivett belőle, az azt követő felkészülés után azonban fejben és fizikálisan is ráhangolódott a felnőtt kontinensviadalra.

A szerbiai csapat tagja az a Szilágyi Csaba is, akinek ez lesz az ötödik kontinensviadala. Az óbecsei úszó szerint ilyen felkészülten és jó formában még soha nem várt egy Eb-t. Emlékeztetőül: Csaba márciusban Debrecenben 50 és 100 m mellen is kiúszta az eddigi legjobb idejét, a két héttel ezelőtti országos bajnokságon pedig 59,97 másodpercet hasított a hosszabb távján, amely már olyan idő, hogy ezzel életében először kiharcolhatja a nagydöntőt, két napra rá pedig az 50 méteres futam jön, amelyben négy évvel ezelőtt Berlinben két század lemaradással a negyedik lett. Szurkolunk neki, s szurkolunk a többieknek is!

A magyar válogatott, férfiak: Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Gergely, Holló Balázs, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Lakatos Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid. Nők: Burián Kata, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn. Váltótagok: Balog Gábor, Grátz Benjámin, Lobanovszkij Maxim.

A szerb válogatott, férfiak: Velimir Stjepanović, Szilágyi Csaba, Ivan Lenđer, Andrej Barna, Uroš Nikolić, Farkas Tamás. : Anja Crevar.

A mai döntők: női 400m vegyes (18 óra), férfi 400m gyors (18.09), női 4x100m gyorsváltó (19.01), férfi 4x100m gyorsváltó (19.10).