2024. május 11., szombat

Pattanásig feszültek az idegek

Belgrádban és Pristinában is ülésezik, illetve üléseztek a nemzetbiztonsági tanácsok

Aleksandar Vučić államfő holnap délelőtt nyolc órára összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Egyelőre senki nem tudja, hogy mi szerepel az ülés napirendjén, ám a belgrádi sajtó meg van róla győződve, hogy a koszovói szerb községek közössége megalapításának a kérdése. Holnap jár le a határidő, amelyen belül Pristinának meg kell, vagy kellett volna tennie az első lépéseket a szóban forgó közösség megalapításának a tekintetében. A Kurir belgrádi napilap értesülései szerint erről is szó lesz az ülésen, de arról is, hogy terepi értesülések szerint a koszovói albánok a NATO segítségével hamarosan megrohamozzák a Gazivode erőművet.

Közben Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnöke a rúd elé szaladt és a Koszovói Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén bejelentette, hogy mi történik, ha Koszovó szerbek lakta északi területe esetleg kikiáltja az autonómiát. Aki erre vetemedik, számolnia kell a Koszovó törvényeiben előirányzott büntetéssel, húzta alá a tisztségviselő.

Ramush Haradinaj (Fotó: Beta)

Ramush Haradinaj (Fotó: Beta)

Senkinek nem áll jogában egyoldalú lépéseket megtenni, tette hozzá Haradinaj, aki szerint semmi ok az aggodalomra, a községek közössége statútumának a kidolgozásával megbízott munkacsoport bátran átadhatja a kidolgozott tervezetről szóló jelentést.

A Koszovói Nemzetbiztonsági Tanács ülésével kapcsolatban is sokat találgatott a helyi sajtó. A pristinai médiumok értesülései szerint az ülést azért hívták össze, mert a pristinai vezetés olyan értesülések birtokába jutott, hogy az északi területen élő szerbek kikiáltják a terület autonómiáját. Mindebből levonható a következtetés, hogy az idegek a pattanásig feszültek, úgy Belgrádban, mint Pristinában és mindkét fél bizonytalan a másik lépéseinek tekintetében, noha az elmúlt másfél hónapban a Brüsszelben megtartott Vučić-Haradinaj találkozókon a felek nem egyszer aláhúzták, hogy összetűzésre, a béke és a stabilitás megbontására biztosan nem kerül sor.

Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Mindezt megelőzően szerda este kiderült, hogy mint azt már sejteni is lehetett, Nagy-Britannia, az ENSZ Biztonsági Tanácsának aktuális elnöklője nem tűzte a testület augusztusi napirendjére az ENSZ főtitkárának Koszovóról szóló rendes, eddig háromhavonta beterjesztetett jelentését. Bár a döntés a szerbiai államvezetés képviselőit sem érte meglepetésként, a hírre a legtöbben felháborodottan reagáltak. Ivica Dačić szerb külügyminiszter számára kétség sem fér ahhoz, hogy London ezzel egyértelműen Pristina oldalára állt. Nagy-Britannia megpróbálja ellehetetleníteni a szerb érdekérvényesítést – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Ivica Dačić, és hozzátette, precedensről van szó, hiszen a BT soha nem mulasztotta el megvitatni a Koszovóról szóló jelentést, továbbá megerősítette, hogy a BT-ben a következő napokban egyeztetni fognak ebben a kérdésben, majd reményét fejezte ki, hogy végül helyt adnak Szerbia véleményének és kérésének, vagyis a Koszovóról szóló jelentés mégis napirendre kerül augusztusban.