2024. április 27., szombat

A melegben is termálvíz

Kedvező időjárási körülmények között napi 400 látogatója is lehet a palicsi termálfürdőnek

A kánikulában, amely ugyan egy kicsit megkésve, de mára megérkezett vidékünkre is, talán semmi sem tud olyan jólesni az embernek, mint egy hűsítő fürdőzés, legyen szó akár természetes vagy mesterséges vizekről. Hűsítő fürdőzésről beszélünk, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy bizony ilyenkor a meleg vizes medencék is megtelnek. Ezek elsősorban nem a hűsítő tulajdonságuk miatt népszerűek, hanem a fizikumra gyakorolt jótékony hatásuk okán, illetve a termálvízben fürdőző mentálisan is megpihenhet egy kicsit a habok között.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Palicson nagy hagyománya van a fürdőzésnek, és habár az utóbbi időben nem zarándokolnak turisták tömegei a településre fürdőzés céljából, a mai napig működő termálfürdője remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt az arra szomjazóknak.

A palicsi termálfürdő hétfő kivételével mindennap 9 és 19 óra között várja a kikapcsolódni vágyókat. A medence vizét hétfőnként cserélik. A fürdőbe egynapos jegyek válthatóak, a felnőttek 400, a diákok 150, míg a nyugdíjasok 300 dinár ellenében vásárolhatnak belépőt, míg a 20 főnél nagyobb csoportok esetében lehetőség van csoportos belépő megvásárlására, ez fejenként 350 dinárba kerül. Sanja Prijić, a Palics Park Kft. munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy az idén nagyobb érdeklődést tapasztaltak, és a látogatóktól is több pozitív visszajelzést kaptak. Ennek oka, hogy a fürdő a tavalyi év végén és az idei év elején egy kisebb felújításon esett át, a medence környékét burkolócsempével látták el, új ereszeket építettek, illetve új nyugágyakat és napernyőket szereztek be.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Ami a látogatók számát illeti, az nagyban függ az időjárási körülményektől. Egy-egy nyári napon 150–300 személy vált jegyet a fürdőbe, ugyanakkor szombaton és vasárnap kedvező időjárási körülmények között akár 400 látogatója is lehet a medencének. Prijić elmondása szerint a júniusi változékony időjárás kihatott a látogatottságra is. A nyár első hónapjában fele annyian váltottak jegyet a fürdőbe, mint július folyamán.

A palicsi termálfürdő látogatóinak összetétele vegyes, azonban tekintetbe véve, hogy olyan termálvízről van szó, amelynek ásványianyag-tartama is jótékonyan hat az emberi szervezetre, a látogatók nagy részét az idősebb személyek alkotják, ugyanakkor a fürdő népszerű azon családok körében is, ahol kisgyermekek is vannak. Prijić szavai szerint a palicsi termálfürdő látogatóinak legnagyobb részét a szabadkaiak és a környéken élők alkotják, viszont bel- és külföldi turistákkal is találkozhatunk. Ez annak is köszönhető, hogy a palicsi vendéglátósok, szállásadók együttműködnek a Palics Park Kft.-vel, és vendégeiknek belépőjegyet tudnak biztosítani.

Itt jegyezzük meg, hogy a területen a tervek szerint ősszel elkezdődik egy nagyobb wellnessközpont kiépítése, és a jelenlegi medence azon komplexum részét képezi majd.