2024. április 27., szombat

Megnőtt az albérletek iránti kereslet

Az ősz közeledtével megnőtt az újvidéki albérletek iránti kereslet, évről évre ilyenkor kissé megemelkednek az árak

Az internet elterjedésével ma már sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő albérletet, mint régebben, számtalan ingatlanügynökség kínál közvetítőszerepet.

Ha mostanáig még nem intézték el, az egyetemistáknak még egy bő hónapjuk van albérletet találni Újvidéken, lassan de biztosan közeleg az ősz... (Dávid Csilla felvétele)

Ha mostanáig még nem intézték el, az egyetemistáknak még egy bő hónapjuk van albérletet találni Újvidéken, lassan de biztosan közeleg az ősz... (Dávid Csilla felvétele)

Nyáron még aktuálisak a rövid időre kiadó lakásajánlatok is, de az ősz közeledtével egyre többen szeretnének huzamosabb időre lakást bérelni.

Az albérlet szempontjából legérdekesebb városrészek a központon kívül a Felszabadulás sugárút környéke, a Grbavica, valamint a Limán 1 és 2 lakónegyedek – írta a Dnevnik napilap. Az árak tehát attól függően alakulnak, melyik városnegyedben van a lakás, a legkedvezőbb áron a Heréskertben és az Újtelepen található albérlet.

Ami az ingatlanok nagyságát illeti, legtöbben másfél vagy kétszobás lakásokat keresnek, ezután következnek a garzonlakások és a kétszobásak. Az egyetemisták már augusztusban megostromolják az ingatlanügynökségeket, a legtöbbjük a Grbavicán vagy a Limánon, illetve a központban és a Vásár környékén szeretne lakást találni, az egyetemi intézmények közelsége miatt.

 

Limánok

Grbavica

Heréskert

Újtelep

Garzon

140–80

150–180

130–150

130–150

Egyszobás

kb. 200

200–230

180–200

160–180

Kétszobás

250–300

250–300

200–220

180–200

Az egyetemisták főként bútorozatlan lakásokat keresnek, míg a családok esetében más a helyzet, mert már van saját berendezésük. Számukra fontos a parkoló, és abban az esetben, ha magasabb épületről van szó, akkor a lift is nélkülözhetetlen. A fiatal, gyermek nélküli családok számára a leglényegesebb a lakás felszereltsége, valamint a bútorok minősége.

Ami a háziállatokat illeti, meglehetősen kevés tulajdonos hajlandó olyan albérlőket fogadni, akik házi kedvencükkel költöznének be, főleg akkor, ha egy nagyobb termetű kutyáról van szó.

Az albérletek kiválasztásánál sokan abba a hibába esnek, hogy 10-20 eurós árkülönbség miatt rossz döntést hoznak, az ár mellett nem árt odafigyelni a következőkre: milyen a lakás megközelíthetősége, mekkorák a havi rezsiszámlák, milyen a felszereltsége és hogy kivitelezhető-e a parkolás. A mellékelt táblázatban feltüntettük az átlagos, havi lakásbérleti díjakat, városrészenként, euróban kimutatva.