2024. április 26., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Újjá kell építeni a Kárpát-medencét és Közép-Európát

Jövőre jó eséllyel távozik a csődöt mondott európai politikai elit, Magyarország egy keresztény elveken alapuló Európa megteremtésében érdekelt, üzente Tusványosról Orbán Viktor

Újjá kell építenünk az egész Kárpát-medencét, véget ért a magyarok száz éves magánya, van erőnk, pénzünk, erőforrásunk is ehhez a jelentős munkához – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hagyományosnak számító évértékelő és jövőbetekintő tusnádfürdői nemzetpolitikai előadásában szombaton.

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn (Tóth Rolland Felvétele)

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn (Tóth Rolland Felvétele)

Mint hozzátette, mára világossá vált, hogy jól jár az, aki a magyarokkal együttműködik. Ajánlatot fogalmazott meg a szomszédos államok számára: össze kell kötni a nagyvárosokat gyorsvasutakkal, autópályákkal, össze kell kapcsolni az energiahálózatokat is.

– Hangoljuk össze a védelmi politikánkat, fektessünk be egymás térségeibe. Magyarország ehhez a munkához már hozzá is kezdett. Építsük meg közösen a Kárpát-medencét, kölcsönös tisztelettel, őszinte beszéddel. El kell fogadnunk egymás eltérő nézőpontjait. Románia például nem tud mit kezdeni azzal a természeti ténnyel, hogy itt él másfél millió magyar. Székelyföld pedig már akkor is létezett, amikor Románia még nem, s akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódol az iszlámnak. Ahelyett, hogy tagadnánk a valóságot, fogjuk fel a helyzetet erőforrásként, tekintsünk akként Erdélyre, Székelyföldre is – mondta ki nagy tapssal jutalmazott, ezrek által figyelemmel kísért beszédében Tusványoson Orbán.

Az a feladat is előttünk áll, állapította meg, hogy felépítsük Közép-Európát – nagy, erős, biztonságos politikai térséget kell létrehozni. Mint mondta, a gazdasági fejlődés tere mellett ennek egy sajátos kultúrájú térségnek kell lennie, s ezt el kell fogadtatni Nyugat-Európával. Minden közép-európai országnak joga van elutasítani a multikulturalizmus ideológiáját és a nemzeti jellegét hangsúlyoznia, joga van a hagyományos családmodellt védeni, joga van megvédeni a nemzetstratégiai szempontból fontos piaci és gazdasági ágazatait, joga van a határvédelemre, joga van ragaszkodni az egy nemzet-egy szavazat joghoz, mely azt üzeni, van élet a globalizmuson túl is, magyarázta a miniszterelnök. Közép-Európa útja a szabad nemzetek szövetségének útja, hangsúlyozta.

Orbán Viktor, mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő (Tót Rolland felvétele)

Orbán Viktor, mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő (Tót Rolland felvétele)

EURÓPAI HADERŐRE LESZ SZÜKSÉG

A világpolitikai történéseket számba véve Orbán Viktor megállapította, hogy Európa jobbra tolódása folytatódott, Kína tovább erősödött, s az USA is beváltotta korábban előrejelzett politikai céljait, a kétoldalú megoldások politikai ígéretét. Oroszország a kormányfő szerint hamarosan megoldja a gázellátását Európának Ukrajna kiiktatásával. Mindez annyit jelent, hogy körülöttünk folyamatosan változnak a játékszabályok, szögezte le. Az Európai Unió, Orbán meglátása szerint, ma primitív orosz-politikát folytat a szankciókkal, melynek következtében a balti államok és Lengyelország kockázatot látnak. Ehelyett egy tagolt Oroszország-politikára lenne szükség, mellyel összhangban a balti államoknak szupervédelmet nyújtana a NATO, a többi államnak azonban szabad kereskedelmi lehetőségeket teremtene, s ezekre bízná, milyen kapcsolatokat kívánnak kialakítani Moszkvával. A miniszterelnök kifejtette, Törökország, Izrael és Egyiptom stabilitása is fontos az ellenőrizetlen migránstömegek beáramlásának megakadályozása végett. Megengedhetetlennek minősítette annak tényét, hogy Európa ne tudja megvédeni magát és határait, ezért szerinte a NATO és az USA segítsége mellett szükség lesz egy európai haderőre is, melynek felállításához az alapok tulajdonképpen megvannak, de a politikai akarat hiányzik jelenleg.

Tóth Rolland Felvétele

Tóth Rolland Felvétele

ÚJ VEZETŐK JÖNNEK

Valaha egy nagy civilizáció, világformáló erőközpont volt Európa, mondta Orbán Viktor a nemzetpolitikai előadásának európai vezetői elitet bíráló okfejtésében. Úgy fogalmazott, Európa bátor volt, nagy dolgokra vállalkozott valaha. Négy fontos tényező határozta meg és tette naggyá: a vallás, az alkotóművészet, a kutatás és az üzleti vállalkozás szelleme. Ma a miniszterelnök szerint egyik szellem tekintetében sincsenek a helyükön a dolgok.

– Európa vezetői alkalmatlanok, nem képesek arra, hogy választ adjanak a kihívásokra, a bevándorlás problémájára. Csődöt mondott az Európai Bizottság, jó hír viszont, hogy napjai meg vannak számlálva, még mintegy háromszáz napja maradt hátra. Az Európai Bizottság egy rendkívül fontos intézménye az Uniónak, s ennek pártatlannak és elfogulatlannak kell lennie, ma viszont ehelyett liberális oldalon áll és Közép-Európa ellen dolgozik – húzta alá.

Feltette a kérdést: miért mondott csődöt az európai liberális elit? Orbán értelmezése alapján mindenekelőtt azért, mert megtagadta gyökereit, s a nyílt társadalom politikáját folytatja.

Tóth Rolland Felvétele

Tóth Rolland Felvétele

– A liberális Európában európainak lenni semmit sem jelent. Nyugaton az a helyzet, hogy liberalizmus van, demokrácia nincs. Nyugat-Európában általánossá vált a cenzúra. Most nem intézhetjük el kézlegyintéssel a 2019-es európai választásokat. Elakadhat ugyanis nagy eséllyel az az átalakítási folyamat, amellyel Európát át akarják menteni a kereszténység, a nemzetek utáni korba. Meg kell mutatni a liberális demokrácia alternatíváját, a keresztény demokráciát. Ez nem arról szól, hogy keresztény hitelveket védelmeznénk, hanem azt jelenti, hogy a keresztény kultúrából kisarjadt létformákat kell megvédeni. Ezek: az emberi méltóság, a család, a nemzet, a hitbéli közösségeink erősítése – értékelte, majd hozzáfűzte, a jelenlegi liberális elit helyett a választások után antikommunista, keresztény szellemiségű, nemzeti érzületű emberek jönnek az európai politika élére.

A NEMZETEGYESÍTÉSTŐL A NEMZETÉPÍTÉSIG

Nemzetpolitikai témákra evezve a kormányfő emlékeztetett, az elmúlt évben újabb lélektani küszöböt léphettünk át, meglett az egymilliomodik magyar állampolgár, s ezt a legfontosabb események között tarthatjuk számon, a választási győzelemmel és a kétharmados többség újbóli megszerzésével pedig azt is el lehet mondani, hogy az elmúlt évben a nemzetegyesítés folyamata a nemzetépítés folyamatává alakult át. Április 8-án bizonyítottuk, közölte, hogy képesek vagyunk egy nemzetként viselkedni, fel tudjuk ismerni a veszélyforrásokat. A szavazók a támogatásukkal voltaképpen felhatalmazták a magyar kormányt egy új korszak kiépítésére: a korszak mindig több a politikai rendnél, mert az egy kulturális közeg, egy szellemi természetű rend, közösségi hangulat és ízlésvilág, viselkedési mód is egyben. A korszakot kulturális áramlatok, kollektív meggyőződések, társadalmi szokások adják, magyarázta. Most az a feladat, hogy új kulturális korszakba kellene ágyazni a politikai rendszert. Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség – körvonalazta a miniszterelnök.

Tóth Rolland Felvétele

Tóth Rolland Felvétele

Magyarország nagy célokat tűz ki, korábban elképzelhetetleneket. 2030-as időhorizontban gondolkodva az öt legjobb, legversenyképesebb uniós ország egyike kíván lenni, meg akarja állítani a népességfogyást, energiafüggetlenséget valósít meg, infrastrukturális összeköttetéseket teremt szomszédjaival, felépíti az új magyar honvédséget és erősíti a közép-európai gazdaságot is – határozta meg a hosszú távú terveket Orbán Viktor.

Ahogyan az minden évben lenni szokott Tusványoson, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is szólt a közönséghez, a magyarság helyzetéről és a magyar–román párbeszéd akadályairól értekezett. A beszélgetést most is Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke moderálta a szabadegyetem zárónapján.