2024. április 27., szombat

Újabb tervek a magyarkanizsai Vigadóra

Forrást kell találni a felújítására

A város egykoron legszebb szeglete volt az a rész, ahol a gyógyfürdő tőszomszédságában, zöldövezetben, hűs lombú fák között pezsgett az élet.

A műemlékvédelmi szabályzatra figyelve készültek a tervek (Puskás Károly felvétele)

A műemlékvédelmi szabályzatra figyelve készültek a tervek (Puskás Károly felvétele)

A valamikori Vigadó épülete patinás, csillogó ékszerként állt, mára viszont mi sem látszik régi fényéből. Időnként fel-felbukkan egy ötlet, és általában fiataloktól, hogy miként lehetne az épületet és környékét szebbé varázsolni. Nem is olyan régen egy könyv jelent meg a történetéről, aztán kortárs művészek tartottak ott rezidenciának nevezett megmozdulást, most pedig ismét egy magyarkanizsai fiatal lány miatt került szóba az épület. Sziveri Réka néhány hete diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Építőmérnöki Kara mesterképző szakán. Témája a magyarkanizsai Vigadó felújítása volt a 21. század szakmai elvárásainak megfelelően, és ezt mutatta meg a vezetőségnek is, hogy ő miként képzelte el a Vigadó felújítását. Egy éven át dolgozott az ötletterven.

– Azért választottam éppen ezt a témát, mert szerettem volna egy fennálló problémára valós megoldást találni. A lakosság számára is nagyon fontos, hogy a Vigadó épülete ismét széppé válhasson. Mivel régen kávézó-bálteremként funkcionált, ezt is szem előtt tartottam a tervezéskor, és úgy készítettem el a diplomamunkámat, hogy erre nagy hangsúlyt fektettem. Fesztiválok, bálok, rendezvények, koncertek megtartására is alkalmas lehetne a terveim szerint, továbbá olvasóterem is lehetne benne, illetve fedett köztérként is funkcionálhat. A műemlékvédelmi szabályzatra is figyeltem, hisz az épület egyes részei műemlékvédelem alatt állnak. A báltermet és a tornyot így meg kellett tartani, de hozzá is építettem – magyarázta Réka.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester megtekintette Réka terveit.

– Nagyon örülök, hogy ilyen tervekről beszélgetünk, hiszen az idegenforgalom fejlesztése Magyarkanizsa község számára már tavaly is előtérbe került, az idén pedig nagyobb hangsúlyt kap, hiszen a stratégia és az akciótervek revideált elfogadása után ez lett a kiemelt terület, amellyel az önkormányzat foglalkozni szeretne. Továbbá egy fiatal tervezőről beszélünk, ilyen értelemben a kreativitás, az új látás- és gondolkodásmód megjelenik ezekben a tervekben, és ez mindenféleképp hiányzik a község életéből, hogy megadják a lendületet a fiatalok, azt az inspirációt, amire támaszkodva el tudunk indulni a beruházási folyamatokban. Természetesen azt tudni kell a Vigadóról, hogy csak az állapotmegőrzése a szabadkai műemlékvédő hivatal számítása szerint nagyjából félmillió euróba kerül. Erre befektetőt találni csak akkor lehet, ha olyan kereskedelmi vagy üzleti tartalommal és kapacitásokkal is bír, amelyek egy befektetőnek is megérnék. Az önkormányzat mindig keresi azt a pályázati forrást, amelyből legalább elindíthatná ezt a projektet. A nagypark rendbetételére nemrégiben nyertünk támogatást az idegenforgalmi minisztériumnál, vagyis lépésről lépésre haladunk – mondta a polgármester.

A remények szerint 2019-ben a források keresése történik meg. Réka tervei akár kiindulópontja is lehet majd egy jövőbeni felújításnak, vagy inspiráló ötleteket is adhat az elkövetkezendőkben.