2024. április 27., szombat

Karaktercipők dobogásától hangos az adai lóversenypálya

A XXIV. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Táborba látogattunk
Próbálnak a táncosok (Fotó: Szabó Nóra)

Próbálnak a táncosok (Fotó: Szabó Nóra)

Hangos muzsikaszó, éneklés, csujogatás, tánc és felhőtlen jókedv minden mennyiségben. 

Huszonnégy éve már, hogy ilyenkor nem a lovak, hanem a karaktercipők dobogásától hangos az adai lóversenypálya.

Huszonnégy évvel ezelőtt rendezték meg először a Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábort.

Szerda késő délután van, nagyban zajlanak a táncpróbák. Két helyszínen próbálnak, az egyiken a kisebbek, az általános iskolások. Először őket nézem meg.

– Mezőföldi táncokkal ismerkednek – mondja kalauzolóm, Varga Lívia, a tábor vezetője –, Varga Andreas és Mindák Réka az oktatójuk. Kiskunfélegyháziak.

A nagyobb gyerekeket, a haladókat a győri Janák Réka és Antal Áron oktatja. A talpalávalót a Fokos zenekar húzza.

Varga Lívia, a tábor főszervezője (Fotó: Szabó Nóra)

Varga Lívia, a tábor főszervezője (Fotó: Szabó Nóra)

– Nyolcvanan vagyunk, a legtöbben Adáról, de érkeztek Temerinből, Becséről, Zentáról, Magyarországról, sőt Szlovéniából is, ljubljanai táborlakónk is van. Természetesen nem csak táncolunk. Népdalokat is tanulnak a gyerekek Klima Döníz közreműködésével, aki a Vadvirág Hagyományápoló Kör tagja, illetve a szabadkai zeneiskola növendéke. Aki szeretne megtanulni furulyázni vagy tamburázni, megteheti, a Hagyományok Háza vajdasági hálózata támogatásával ugyanis meghívtuk Erdélyből Ségercz Ferenc furulyaoktatót – tudom meg Varga Líviától.

A tánc- és énekoktatás mellett kézműves foglalkozásokat is szerveznek.  Dimény Ibolya gyöngyfűzést tanít a gyerekeknek, Šturc Katarinával nemezelnek, Polyák Szollár Anna a varrást vezeti, Raffai Anikóval pedig origamizhatnak a táborozók a hét folyamán.

– Az utóbbi években kézműveskedek is a gyerekekkel, főképp origamizok. Esténként táncházat is tartunk. Kellemes, családias a hangulat. Sokan ismerjük már egymást, sok ugyanis a visszatérő táborozó. A helyszín is kiváló, közel vagyunk a városhoz, ugyanakkor zöld környezetben. Örömmel tapasztalom, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbb a népzene, minden évben egyre többen csatlakoznak az adai csapathoz, és ami meglepő, egyre több a fiú.

A tábornak mindig több kísérőprogramja is van, például  Tóth Péter Lóránt rendhagyó történelem- és irodalomórája, versekkel fűszerezve. Előadásának címe egy Mátyás-idézet: „Aki a dicsőség útjára tévedt, nem ismeri a félelmet.” A Pengetős Trió hangulatos népzenei koncerttel lepte meg a gyerekeket.

Raffai Anikó, aki a kézműves foglalkozások és a táncházak lebonyolításában is közreműködik (Fotó: Szabó Nóra)

Raffai Anikó, aki a kézműves foglalkozások és a táncházak lebonyolításában is közreműködik (Fotó: Szabó Nóra)

A Pengetős Trió (Fotó: Szabó Nóra)

A Pengetős Trió (Fotó: Szabó Nóra)

Csütörtökön Mátyás, az igazságos! címmel Rókus Zoltán és Szerda Balázs közös produkciója, valamint a PásztorHóra koncertje tekinthető meg.  Pénteken G. Nagy Lilla Imola Délvidék titkai című könyvének bemutatója, valamint a Pendergő és a Pántlika tamburazenekarok koncertje várja a látogatókat.

Szombaton nyilvános gálaműsor lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A tábori rendezvények támogatói a Magyarság Háza, a Pro Pátria Egyesület, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Csoóri Sándor Alap.

A táborban több előadást is szerveztek (Fotó: Szabó Nóra)

A táborban több előadást is szerveztek (Fotó: Szabó Nóra)