2024. április 27., szombat

Szerbiában az ingatlanoknak csak a hét százalékát biztosítják

A gyakori vörös riasztás, az időnként tetemes anyagi kárt okozó időjárás ellenére az országban továbbra is nagyon alacsony a vagyonbiztosítás aránya – állapítja meg a Kamatica pénzügyi portál.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a legutóbbi időjárási viszontagságok 21 helyi önkormányzatot sújtottak, és jelentős anyagi károk keletkeztek a földeken, lakóépületekben, utak, járművek rongálódtak meg vagy mentek tönkre teljesen. Mindemellett a gazdák a mezőgazdasági területeknek mindössze a 10,5 százalékára kötöttek biztosítást, többnyire a gyümölcstermesztésben és a konyhakertészetben.

Az árvizek okozta eddigi válsághelyzetekben kiderült, hogy az elárasztott lakóépületek 10 százalékát sem biztosították.

„Egyes becslések szerint Szerbiában a vagyont a lakosság nem egész 7 százaléka biztosítja, beleszámítva a fizikai és jogi személyek mindazon kategóriáit, melyek számára a biztosítás kötelező. Ide tartoznak azok a háztartások is, melyek a bankok hitelköveteléseire kötnek biztosítást. A hitelek miatt biztosítják a jogi személyek vagyonát is. Az állami cégek és azok a vállalatok, melyeknek a finanszírozása a köztársasági költségvetéshez kötődik, továbbá a csődeljárás alatt levő vállalatok szintén kötelesek biztosítani a vagyonukat. Ebből kitűnik, hogy a világban az egyik legnépszerűbb biztosítási forma, amely nélkül a nyugati államok sok-sok lakosa számára elképzelhetetlen az élet, nálunk kimondottan kis százalékban van jelen” – mondják az Uniqa biztosítóban. Tapasztalatuk az, hogy a 2014-ben bekövetkezett árvizek után, amikor a kár mintegy 1,7 milliárd euró volt, növekedett ugyan a biztosítási kötvények száma, de csak kismértékben. Pedig egy 50 négyzetméteres lakást évi 55 euróért, azaz havi nem egész 5 euróért lehet biztosítani.

Az újvidéki DDOR olyan csomagot kínál, amely felöleli az épületeket, a háztartásban található tárgyakat, valamint a háztáji konyhakerti növényeket, gyümölcsfákat és szőlőültetvényt is. Az árvízbiztosításról külön szerződést kell kötni. A Triglav biztosítóház a vagyonbiztosítás mellett tűzvédelmi biztosítást is kínál, ez magában foglalja a villámcsapás, a vihar és a jégverés elleni biztosítást is.

A biztosítóházak elutasíthatják az ügyfelet, ha pl. a ház földcsuszamlás veszélyének kitett területen épült vagy a tulajdonosnak nem volt építési engedélye. Aránylag kevés ilyen objektum van, a lakóházak zöme biztosítható, ám a hozzáférhető díjak ellenére is kevesen döntenek a biztosítás mellett. Az állam, hogy a vetések biztosítására ösztönözze a termelőket, a mostani 40-ről 70 százalékra fogja növelni a biztosítási támogatást azokon a vidékeken, amelyeken leggyakoribb a szélsőséges időjárás.