2024. április 27., szombat

Ötszázmillió dinár népesedéspolitikára

Vajdaságban 14 helyi önkormányzat projektumát támogatták a költségvetésből

Slavica Đukić-Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter 61 helyi önkormányzat képviselőjével írt alá népesedéspolitikai támogatás odaítélésére vonatkozó, vissza nem térítendő szerződést Belgrádban. A május végén meghirdetett pályázatra 119 helyi önkormányzat nyújtotta be projektumát, s a bírálóbizottság 61 önkormányzat pályázatát tartotta érdemesnek a támogatásra. Az idei keretösszeg 500 millió dinár volt. Tavaly a köztársasági büdzséből ugyanerre a célra 130 millió dinárt különítettek el, és akkor 15 önkormányzat népesedéspolitikai projektumát támogatták.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Ami a sikeres pályázatok területi eloszlását illeti, Vajdaságban 14 helyi önkormányzat pályázata nyert, ezek között 100 millió dinárt osztanak ki. Az ország délnyugati régiójában 26 helyi önkormányzat között 216 millió dinárt osztanak ki, az ország nyugati régiójában és Šumadija térségében pedig 21 helyi önkormányzat között 128 millió dinárt.

A szerződés ünnepélyes aláírását követően Slavica Đukić-Dejanović a szerb kormány népesedéspolitikai intézkedéseit méltatta. Szavai szerint az első jelentős intézkedéseket 2016-ban foganatosították, amikor a demográfiai mutatók történelmi mélypontjukra süllyedtek. Azóta megalakult a népesedéspolitikai nemzeti tanács, a Szerbiai Képviselőház meghozta a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvényt, valamint kidolgozták a szerb kormány és a Szerbiai Gazdasági Kamara által közösen megvalósított, A család barátja elnevezésű projektumot. Ennek értelmében szeptembertől azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyek különböző intézkedésekkel támogatják alkalmazottaikat munkahelyi és a családi kötelezettségeik összehangolásában, odaítélik A család legjobb barátja elnevezésű díjat – sorolta Đukić-Dejanović.

Az idei népesedéspolitikai pályázaton odaítélt 500 millió dinár 63 százalékát, azaz 306 millió dinárt óvodák és játszóterek felújítására fordítják, 79 millió dinárt a fiatal szülők startup projektumainak a támogatására költenek, 60 millió dinárt egészségügyi intézmények gyermekgyógyászati és nőgyógyászati részlegeinek a felújítására, 25 millió dinárt pedig a szülők számára létrehozott tanácsadói, gondozói szolgálatok erősítésére.

Az alkalmi rendezvényen külön kiemelték, hogy Zombor az egyik nyertes helyi önkormányzat. Itt a kapott pénzből 8 fiatal házaspár számára vásárolnak házat. Hódságon 16 millió dinárból két házat vásárolnak fiatal házaspárok számára. A hírügynökségi jelentések szerint Zomborban, Szabadkán, Apatinban és Hódságon az odaítélt támogatásból a gyermekes anyák számára beindítják a házi kisegítő rendszert, Nagybecskereken pedig az ügyeletes óvoda intézményét. Az éppen ügyeletes óvoda este 10 óráig tart majd nyitva, ezzel segítve a szülőket. A projektumok 80 százalékát a köztársasági költségvetésből finanszírozzák, a fennmaradó 20 százalékot pedig maguk az önkormányzatok biztosítják.

Az ünnepélyes szerződés aláírása után Slavica Đukić-Dejanović tárca nélküli miniszter a múlt év végén elfogadott, az idén július 1-től alkalmazott, a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény várható pozitív hatásairól is szólt, rámutatván, hogy a beterjesztő és a törvényhozó egyik elsődleges célja az volt, hogy a jogszabálynak köszönhetően a családok ugyanolyan feltételek közepette nevelhessék fel harmadik és negyedik gyermeküket, mint az elsőt és a másodikat. A helyi önkormányzatok ezeket és az ezekhez hasonló országos, nemzeti szintű intézkedéseket erősíthetik saját intézkedéseikkel – tette hozzá Đukić-Dejanović.