2024. május 8., szerda

Többen vásárolnak új autót, mint tavaly

A luxuskocsik közül legkeresettebb a Mercedes, az Audi és a BMW

Az év első felében a szerbiai polgárok összesen 16 291 új autót vásároltak, 12,86 százalékkal többet, mint tavaly ebben az időszakban. A gépkocsi-importőrök hazai szövetségének kimutatása szerint a személyautók kategóriájában a Fiat kocsik vezetnek, a második helyet a Škoda foglalja el.

Az olasz márka júniusban tört az élre, ebben a hónapban ugyanis 48-cal több Fiatot adtak el, mint Škodát. A harmadik a német Volkswagen. Növekedett a luxusautók eladása is: a legkeresettebb a Mercedes, az Audi és a BMW.

A kamionokat, motorkerékpárokat és mindenféle más új járművet is beleszámítva az idén eddig összesen több mint 18.400 eladást jegyeztek, körülbelül annyit, mint 2014 első felében. A legutóbbi rekord 2008-ban született, amikor nem kevesebb mint 57.000 új jármű talált gazdára.

Dragan Stanimirović, a Makina.rs portál tulajdonosa szerint, ha figyelembe vesszük a lakosság vásárlóerejét és a piac méreteit, a majdnem 13 százalékos növekedés kitűnő eredménynek számít.

– Európához képest ez kevés, számunkra azonban nagyszerű eredmény, főképpen azért, mert új, Euro 6-os, 7-es vagy 8-as motorral felszerelt járművekről van szó, amelyek kevésbé szennyezik a környezetet. Ugyanakkor tény az is, hogy nagyon sok régi autót vásárolnak, ezek viszont nagy szennyezők.

Boban Nikolić, a Szerbiai Jármű- és Alkatrészimportőrök Szövetségének főtitkára megerősítette, hogy növekszik a használt autók kereskedelme is. Adataik szerint az év eleje óta 67.747 használt autót hoztak be az országba. Ezeknek több mint a fele 13 évesnél régebbi, és nemcsak a környezetre károsak, hanem a közlekedésbiztonságot is veszélyeztetik. Mint Nikolić megjegyezte, Szerbiában még mindig nem tiltották be a roncstelepekről való behozatalt, és ökológiai illetéket sem vezettek be a használt autókra.