2024. április 27., szombat

Mađar je onaj kome će i unuci isto biti Mađari

Zanatsko kulturno udruženje slavi sto dvadeset godina postojanja

Danas je 157. godišnjica rođenja Erne Lanji, a sutra Zanatsko kuturno udruženje slavi 120. godišnjicu. 1898. godine je osnovan hor ,,Iparos Dalarda“ u Subotici. Uporedo sa tim i kulturna organizacija IME Erne Lanji. O prošlosti i sadašnjem radu udruženja smo se raspitali kod Katalin Mihalji,predsednika IME Erne Lanji i Aranke Miklenović, člana udruženja.

- Hor ,,Iparos Dalarda“ je osnovan od strane radnika zanatlija, koji su posle teškog rada odlazili na probe i nastupe. Oni su nastupali u Subotici na svakoj značajnoj priredbi i svirali su na balovima besplatno. Oni su i u Kraljevini Jugoslaviji sačuvali ovaj hor. Čak su preživeli i teška vremena u socijalizmu. Ovaj hor je 1963. primio ime Erne Lanji. Lanji je bio taj koji je muzičku školu u Subotici modernizovao, vodio je Filharmoniju Subotice, i doveo u Suboticu svetski poznatog umetnika Pabla Casalsta, koji je i nastupio sa Filharmonijom. Važno je napomenuti i Petera Vargu, koji je tokom pedeset godina bio dirigent, kao i Tibora Miklenovića, predsednika zajednice tokom trideset godina. Posle smrti Petera Varge 2004. godine je rukovođenje zajednicom preuzeo dr Laslo Seleši Vago sa svojom suprugom Veronikom. Zajednica sada broji oko pedeset članova, i radi u četiri delatnosti: hor narodnih pesama, omladinska grupa koja svira na citri, grupa koja veze i Argaro bend. U ulici Jožefa Atile br.32. ova zajednica organizuje i održava brojne kulturne, muzičke i donatorske događaje kao i izložbe - rekla je Katalin Mihalji.

-U našoj organizaciji se tokom osam godina održava koncert ozbiljne muzike pod nazivom ,,Muzičko dvorište“ na kojem učestvuju brojni mladi izvođači. Međutim, radi bolje akustike ovaj koncert se održava u dvorištu subotičkog Muzeja - rekla nam je Aranka Miklenović. Ona inače održava niz-serija razgovora sa osobama iz javnog života.

-Razgovaramo sa osobama koje inače poznajemo, ali malo znamo o njima. Tokom razgovora pred publikom mnoge stvari saznamo o njihovim karijerama. Među brojnim gostima su bili: Karolj Harmat sveštenik, Tibor Pekar, Marija Kern Šolja, Šandor Kerekeš,Ferenc Borši - rekla je Aranka Miklenović.

-U proseku dvonedeljno održavamo kulturne događaje, ali bilo je i takvih godina kada smo imali i po 47 događaja, što znači da smo skoro svaki vikend imali aktivnosti. Inače treba znati da je nedelja od 17 časova-stalni termin. Tada očekujemo našu publiku - rekla je Katalin Mihalji.

Jubilej, 120. godišnjica će se održati u petak u 18 časova u gradskoj kući.

- Učesnici programa su iz Oroma Hor narodnih pesama, Petefi Šandor, iz Ade Hor Musica Humana, Noemi Tot će svirati na flauti i Đerđ Nemet na klaviru. Tibor Pekar će održati predavanje o Erneu Lanji, a Ema Horvat i Gabriela Jonaš će recitovati. Biće i izložba ručnih radova, kao i izložba predmeta zajednice iz prošlosti.

Proslavi će prisustvovati ličnosti iz javnog života iz zemlje i inostranstva, Pirityine Szabo Judit, rukovodilac Ministarstva za nacionalnu politiku i saradnju, Ištvan Pastor, predsednik Vojvođanskog Parlamenta i Saveza Vojvođanskih Mađara, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta i Aron Šutuš, predsenik Saveza Vojvođanske Mađarske Kulture. Sponzori jubileja su Savez Vojvođanskih Mađara i Fondacija Bethlen Gabor - rekla nam je Aranka Miklenović.

Na pitanje kakvi su planovi zajednice, Katalin Mihalji nam je objasnila:

-Ovakav šarolik program bi voleli da nastavljamo i u buduće. Naša zajednica je pozajmila jedan moto od Šandora Karačonja ,,Nije Mađar onaj čiji su roditelji bili Mađari, već onaj čiji će i unuci biti“. Mi bi na jeziku narodne muzike i pesme, književnosti, ozbiljne muzike voleli to da poručimo.