2024. április 26., péntek
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2018.

A reggae-től a gipsy jazzig

A reggae ritmusára remélhetőleg forró jamaicai hangulatot teremtő Inner Circle koncertje, Kenny Garrett altszaxofonos kvartettjének fellépése, a vokális jazz etalonjaként ismert The Manhattan Transfer várható show-ja, nem utolsósorban a The Gipsy Kings fergetegesnek ígérkező hangversenye csak ízelítő a Nišville Jazzfesztivál idei kínálatából.

A niši várban augusztus 9-e és 12-e között harmincötödik alkalommal rendezik meg a Nišville Jazzfesztivált. Évi százezer látogatójával a Nišville a leglátogatottabb és egyben legrangosabb jazzfesztiválnak számít Délkelet-Európában. A fesztivál fő eseményei a niši vár két színpadán zajlanak (Earth & Sky stage), ahol esténként hat (pénteken hét) fellépő váltja majd egymást.

A rendezvény eredeti koncepciója – a jazz klasszikus formáinak a fúziója különféle etnozenével, különösen a balkáni hagyományokkal –, az évek során kiszélesedett oly módon, hogy a fesztivál egyes fellépőiről szólva ma már nemcsak a világzene és a jazz ötvözetéről, hanem a legkülönfélébb zenei irányzatok vegyítéséről beszélhetünk. Az idei fellépőkre ez a megállapítás fokozottan érvényes.

A fesztivál nyitónapján lép közönség elé az Inner Circle. A fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő legendás jamaicai reggae együttes jubileumi világturnéja keretében látogat el a dél-szerbiai városba. A Bad Boys, a Games People Play, a Sweat (A La La La Long), a Rock With You és más slágereivel az együttesnek remélhetőleg sikerül megalapoznia a fesztivál hangulatát.

A vájt fülűeknek valódi csemegének ígérkezik Kenny Garrett altszaxofonos, zeneszerző, hangszerelő koncertje. Zenei karrierje során Garrett öt évig tagja volt Miles Davis együttesének, számos jazzlegendával dolgozott együtt és lépett fel közösen, többek között Herbie Hancockkal, Marcus Millerrel, Joe Hendersonnal. A Berklee College of Music 2011-ben díszdoktorátussal tüntette ki. A zenei kritikusok szerint „korának legjelentősebb altszaxofonosa” kvartettjével lép fel a niši várban.

A fesztivál második napján mutatkozik be Omar Hakim jazzdobos, aki a nyolcvanas évek elején került a jazznyilvánosság figyelmébe, amikor csatlakozott a Weather Report együtteshez. Pályafutása során fellépett és felvételt készített többek között olyan jazzóriásokkal, mint Miles Davis, Herbie Hancock, John Scofield, Wayne Shorter, de más zenei irányzatok képviselőivel is szívesen együttműködött, csak néhány közülük: Sting, David Bowie, Michael Jackson, Mick Jagger. A niši várban a zongorista Rachel Z vezette OZ Experience együttessel lép közönség elé.

Ugyancsak a második estén lép fel először Szerbiában a The Manhattan Transfer, minden idők egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb vokális jazzegyüttese. Az 1969 óta működő formáció fennállása alatt 29 albumot jelentetett meg és 10 Grammy-díjjal nyert.

A harmadik estén a jazz kedvelői többek között megnézhetik és meghallgathatják Lisa Simone énekesnőt és színésznőt, aki a legendás énekesnő és emberjogi aktivista, Nina Simone lánya. Lisa broadwayi munkásságával hívta fel magára a művészvilág figyelmét, később csatlakozott a Liquid Soul elnevezésű acid jazz együtteshez, amellyel két albumot jelentetett meg, majd visszatért a Broadwayre. Énekesnőként többek között fellépett a New York-i Carnegie Hallban és a Sydney-i Operaházban. Napjainkig öt szólólemeze jelent meg.

Közvetlenül Lisa Simone után lép közönség elé a brit Matt Bianco együttes. A latino jazzt a funk, a soul és a bossa nova hangzásával ötvöző csapat 35 éves fennállása alkalmából szervezett világturnéja egyik állomásaként érkezik a dél-szerbiai városba, ahol bemutatja Gravity című legújabb albumát.

A záróestén lép fel a Li Xiaochuan Quintet. A Jazzwise brit magazin Li Xiaochuan trombitást és zeneszerzőt a kínai jazz vezéregyéniségének nevezte. A pekingi zenész többek között olyan hírességekkel működött együtt, mint Pat Metheny és Uri Caine.

Az idei fesztivál egyik legvártabb fellépője mindenképpen a The Gipsy Kings együttes lesz, amely Paco Baliard gitárossal lép fel a niši várban. A tradicionális flamenco stílust és a gipsy jazz elemeit ügyesen ötvözve a latino és pop ritmusokkal, a francia együttes az évek során egy felismerhető, egyedi hangzást teremtett. A fennállásának idén 25. évfordulóját ünneplő zenekar tagjai a fesztiválon vehetik majd át a Nišville Grand Prix – Šaban Bajramović elnevezésű díjat, amelyet minden évben a jazz és más zenei irányzatok fúziójáért osztanak ki.

A fesztiválhoz kapcsolódó rendezvények már augusztus 3-án megkezdődnek a városban. A Nišville Movie Summit augusztus 5-én veszi kezdetét, amelyen több helyszínen zenei filmeket vetítenek. Az idei rendezvényre negyven országból több mint 300 filmet jelöltek, amelyek közül a szelektori bizottság 80-at választott ki vetítésre. A nyitónapon a niši várban lévő nyári színpadon Tom Volf Maria by Callas, valamint a Morten Travik és Ugis Olte rendezésében készült Liberation Day című dokumentumfilmeket mutatják be. Utóbbi a Laibach együttes észak-koreai fellépését dolgozza fel. A vetítés után az együttes koncertet ad. A belépőjegy erre a rendezvényre 750 dinárba kerül, a többi vetítés ingyenes.

Minden éjjel lesz Jam stage, Workshop működik majd, egyebek mellett pedig a Nišville Jazz Teatar keretében augusztus 6-án egy sanghaji színésztrupp előadja A fehér kígyó legendája című előadást, amely a klasszikus kínai opera és a modern színészi kifejezés ötvözetének jegyében készült. Külön figyelmet érdemel, hogy a Nišville jazzmúzeum megnyitását tervezi a niši várban a régi törökfürdő területén. Összegezve: augusztus 3-a és 12-e között a Nišville Jazzfesztivál 2018. keretében húsz fesztiváli helyszínen 250 programmal közel ezer előadó lép közönség elé.